De economist Jay Zagorsky van de Universiteit van Ohio publiceerde deze maand de resultaten van zijn onderzoek naar de intelligentie van (natuurlijk) blonde vrouwen in Economics Bulletin. Voor dat onderzoek volgde hij een grote groep babyboomers sinds 1979. Tijdens die periode zijn de deelnemers aan het grootschalige onderzoek maar liefst 26 keer ondervraagd.

Bij die ondervragingen werd gepeild naar het IQ, wat vervolgens werd gelinkt aan de haarkleur. Belangrijk om weten is dat voor deze cijfers enkel naar Kaukasische bevolking gekeken, aangezien enkel dat 'ras' blond haar kan hebben.

Enigszins opmerkelijk is dat de blonde vrouwen binnen deze groep over het hoogste gemiddelde IQ beschikken. Als gekeken wordt naar de mediaan, nemen de brunettes de eerste plaats over, maar blondines scoren nog steeds boven zwart- en roodharigen. Ook blonde mannen scoren hoger dan hun zwart- en roodharige vrienden.

Zagorsky
© Zagorsky

Kleine kanttekening: dit zijn de resultaten van één studie. Van een definitief causaal verband is dus nog geen sprake. (EK)

De economist Jay Zagorsky van de Universiteit van Ohio publiceerde deze maand de resultaten van zijn onderzoek naar de intelligentie van (natuurlijk) blonde vrouwen in Economics Bulletin. Voor dat onderzoek volgde hij een grote groep babyboomers sinds 1979. Tijdens die periode zijn de deelnemers aan het grootschalige onderzoek maar liefst 26 keer ondervraagd. Bij die ondervragingen werd gepeild naar het IQ, wat vervolgens werd gelinkt aan de haarkleur. Belangrijk om weten is dat voor deze cijfers enkel naar Kaukasische bevolking gekeken, aangezien enkel dat 'ras' blond haar kan hebben. Enigszins opmerkelijk is dat de blonde vrouwen binnen deze groep over het hoogste gemiddelde IQ beschikken. Als gekeken wordt naar de mediaan, nemen de brunettes de eerste plaats over, maar blondines scoren nog steeds boven zwart- en roodharigen. Ook blonde mannen scoren hoger dan hun zwart- en roodharige vrienden. Kleine kanttekening: dit zijn de resultaten van één studie. Van een definitief causaal verband is dus nog geen sprake. (EK)