Tot 1992 mochten vrouwen in het Indiase leger enkel aan de slag in medische functies, maar nu beoogt het Indiase leger dus een voorbeeldpositie wat gendergelijkheid betreft. "In de toekomst zal mijn overheid vrouwen overal in het leger toelaten", stelde de president. De aankondiging komt vier maanden nadat beslist werd dat vrouwen bij de Indiase luchtmacht aan de slag kunnen.

Met deze beslissing doet India het beter dan de VS op het vlak van vrouwen in het leger. Daar worden vrouwen namelijk nog steeds niet toegelaten bij de infanterie en de pantserdivisies.

Kritiek

De Hindustan Times, een Indiase krant, zegt met verschillende officieren gesproken te hebben die niet op de hoogte waren van de toelating van vrouwen in het leger. Een bron zei dat India geen onderzeeërs heeft die geschikt zijn voor een gemengde bemanning. Critici vrezen dat een gemengde eenheid niet zal functioneren in een oorlog of in gevaarlijke situaties. Bovendien worden er vraagtekens geplaatst bij wat er zal gebeuren als een vrouw wordt gevangengenomen. (Belga/EK)

Tot 1992 mochten vrouwen in het Indiase leger enkel aan de slag in medische functies, maar nu beoogt het Indiase leger dus een voorbeeldpositie wat gendergelijkheid betreft. "In de toekomst zal mijn overheid vrouwen overal in het leger toelaten", stelde de president. De aankondiging komt vier maanden nadat beslist werd dat vrouwen bij de Indiase luchtmacht aan de slag kunnen. Met deze beslissing doet India het beter dan de VS op het vlak van vrouwen in het leger. Daar worden vrouwen namelijk nog steeds niet toegelaten bij de infanterie en de pantserdivisies. De Hindustan Times, een Indiase krant, zegt met verschillende officieren gesproken te hebben die niet op de hoogte waren van de toelating van vrouwen in het leger. Een bron zei dat India geen onderzeeërs heeft die geschikt zijn voor een gemengde bemanning. Critici vrezen dat een gemengde eenheid niet zal functioneren in een oorlog of in gevaarlijke situaties. Bovendien worden er vraagtekens geplaatst bij wat er zal gebeuren als een vrouw wordt gevangengenomen. (Belga/EK)