Over het reilen en zeilen bij de Amerikaanse Vogue doen veel verhalen de ronde. Wat er van klopt, kan u vanaf september ontdekken in 'The September Issue', een documentaire van regisseur RJ Cutler, die acht maanden onbeperkte toegang kreeg tot de redactie van de modebijbel in Manhattan.

Zijn cameraploegen namen er hun intrek tijdens het maken van het septembernummer in 2007, een speciale editie die een record brak als letterlijk zwaarste blad. Van het 2 kilo wegende exemplaar werden wereldwijd 13 miljoen exemplaren verkocht.

Het resultaat is een 90 minuten lange documentaire waarin enkele mythes over Vogue worden bevestigd of net ontkracht. Anna Wintour spoort haar personeel bijvoorbeeld wél aan om af te vallen - André Leon Talley neemt op Anna's advies tennislessen. Het dragen van stiletto's is dan weer niet verplicht.

In de docu wordt ook de spanning tussen Anna Wintour en Grace Coddington (creatief directeur voor Vogue en één van de meest gerespecteerde stylistes ter wereld) belicht. Twintig jaar geleden begon ze bij Vogue, op exact dezelfde dag als Wintour. Coddington is een even sterke persoonlijkheid maar menselijker en gaat tegen Wintours perfectionisme in. Zo wijst ze het overdreven gebruik van Photoshop af.

Ann Heylens.

The September Issue vanaf 16 september in de Belgische filmzalen.

Over het reilen en zeilen bij de Amerikaanse Vogue doen veel verhalen de ronde. Wat er van klopt, kan u vanaf september ontdekken in 'The September Issue', een documentaire van regisseur RJ Cutler, die acht maanden onbeperkte toegang kreeg tot de redactie van de modebijbel in Manhattan.Zijn cameraploegen namen er hun intrek tijdens het maken van het septembernummer in 2007, een speciale editie die een record brak als letterlijk zwaarste blad. Van het 2 kilo wegende exemplaar werden wereldwijd 13 miljoen exemplaren verkocht. Het resultaat is een 90 minuten lange documentaire waarin enkele mythes over Vogue worden bevestigd of net ontkracht. Anna Wintour spoort haar personeel bijvoorbeeld wél aan om af te vallen - André Leon Talley neemt op Anna's advies tennislessen. Het dragen van stiletto's is dan weer niet verplicht.In de docu wordt ook de spanning tussen Anna Wintour en Grace Coddington (creatief directeur voor Vogue en één van de meest gerespecteerde stylistes ter wereld) belicht. Twintig jaar geleden begon ze bij Vogue, op exact dezelfde dag als Wintour. Coddington is een even sterke persoonlijkheid maar menselijker en gaat tegen Wintours perfectionisme in. Zo wijst ze het overdreven gebruik van Photoshop af.Ann Heylens. The September Issue vanaf 16 september in de Belgische filmzalen.