Zeker bij jongeren is de seksuele identiteit moeilijk te vatten. Net niet de helft van de deelnemers aan het onderzoek ziet zichzelf niet als 100 % hetero. Wil dat zeggen dat helft van de Britse jongeren homo of bi zijn? Nee, dat ook weer niet. Noem hen liever gewoon ruimdenkend.

Hoe jonger, hoe biseksueler

De Kinsey-schaal, een in de jaren '40 bedacht meetsysteem dat mensen indeelt in zes categorieën van seksuele voorkeuren, vormde de leidraad in het onderzoek. In eerdere studies werden deelnemers aan de hand van vragenlijsten opgedeeld in de zes categorieën, waarbij 0 staat voor exclusief heteroseksueel, 6 voor exclusief homoseksueel en alles daartussen voor gradaties van die twee extremen. Het nieuwe onderzoek is innovatief omdat het de deelnemers aan de enquête zelf liet kiezen waar ze zich plaatsen op de Kinsey-schaal.

Het onderzoek duidde een onbetwistbaar verschil aan tussen de seksualiteit van verschillende generaties. Hoe jonger, hoe minder nauw mensen het geslacht van hun partner nemen. In deze grafiek kan je duidelijk zien hoe mensen, naarmate ze ouder worden, meer kiezen voor één geslacht.

YouGov
© YouGov

Deze cijfers zijn geen weergave van actieve biseksualiteit - 89 % van de bevolking beschrijft zichzelf namelijk als heteroseksueel -, maar wie zich bijvoorbeeld op niveau 1 positioneert, laat zichzelf wel de ruimte om homoseksuele gevoelens te ervaren. Wat deze studie vooral aantoont, is dat (Britse) jongeren enorm openminded zijn als het op seksualiteit aankomt.

(EK)

Zeker bij jongeren is de seksuele identiteit moeilijk te vatten. Net niet de helft van de deelnemers aan het onderzoek ziet zichzelf niet als 100 % hetero. Wil dat zeggen dat helft van de Britse jongeren homo of bi zijn? Nee, dat ook weer niet. Noem hen liever gewoon ruimdenkend.De Kinsey-schaal, een in de jaren '40 bedacht meetsysteem dat mensen indeelt in zes categorieën van seksuele voorkeuren, vormde de leidraad in het onderzoek. In eerdere studies werden deelnemers aan de hand van vragenlijsten opgedeeld in de zes categorieën, waarbij 0 staat voor exclusief heteroseksueel, 6 voor exclusief homoseksueel en alles daartussen voor gradaties van die twee extremen. Het nieuwe onderzoek is innovatief omdat het de deelnemers aan de enquête zelf liet kiezen waar ze zich plaatsen op de Kinsey-schaal.Het onderzoek duidde een onbetwistbaar verschil aan tussen de seksualiteit van verschillende generaties. Hoe jonger, hoe minder nauw mensen het geslacht van hun partner nemen. In deze grafiek kan je duidelijk zien hoe mensen, naarmate ze ouder worden, meer kiezen voor één geslacht. Deze cijfers zijn geen weergave van actieve biseksualiteit - 89 % van de bevolking beschrijft zichzelf namelijk als heteroseksueel -, maar wie zich bijvoorbeeld op niveau 1 positioneert, laat zichzelf wel de ruimte om homoseksuele gevoelens te ervaren. Wat deze studie vooral aantoont, is dat (Britse) jongeren enorm openminded zijn als het op seksualiteit aankomt.(EK)