Iris Apfel doneert 900 kledingstukken aan museum

© Reuters

De collectie bevat items van Karl Lagerfeld, Christian Dior en Alexander McQueen.

Het 91-jarige modeicoon Iris Apfel doneert 900 items uit haar eigen kledingkast aan een museum in het Amerikaanse Salem.Apfel zal kledij en accessoires van grote modenamen zoals Karl Lagerfeld, Christian Dior en Alexander McQueen aan het Peabody Essex Museum in Salem overhandigen. Gezien haar excentrieke stijl zal de collectie waarschijnlijk enkele opvallende brillen en kleurrijke juwelen bevatten.

Waarom Apfel voor het eerder onbekende museum in Salem koos, legde de wereldbekende fashionista zelf uit aan de krant The Boston Globe. “Ik vind Peabody Essex een geweldige plaats. Ik heb al veel met kunstmuseums gewerkt en was sterk onder de indruk van de manier waarop het museum gerund wordt. Ik vind dat ze erg vernieuwend te werk gaan. Dit museum is veel meer croscultureel dan andere musea waarmee ik al heb samengewerkt.”

Een tentoonstelling over de rare modevogel Iris Apfel leerde het Peabody Essex Museum kennen toen een tentoonstelling over haar persoon er tijdelijk in ondergebracht werd. De tentoonstelling ‘Rare Bird of Fashion: The Irreverent Iris Apfel’ huisde oorspronkelijk in het Metropolitan Museum of Art’s in New York en werd samengesteld op basis van 600 kledingstukken van de excentrieke dame. Vanwege het grote succes maakte de tentoonstelling achteraf een doortocht langs verschillende Amerikaanse musea, waaronder Peabody Essex in Salem.

Sinds 2010 doneert Apfel jaarlijks 80 tot 90 kledingstukken aan het museum in Salem. Nu voegt ze er nog 600 items aan toe, waardoor de totale collectie aftikt op 900 textielstukken. Samen met haar man doneerde ze ook een onbekend bedrag dat gebruikt zal worden om tegen 2017 een nieuwe vleugel aan het museum toe te voegen.(JK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content