Zwitser Peter Zumthor wint Pritzker prijs

De Zwitser Peter Zumthor heeft zondag de Pritzker Prize gewonnen. Hij mag deze ‘Nobelprijs’ voor architectuur op 29 mei in ontvangst nemen.

De Zwitser Peter Zumthor heeft zondag de Pritzker Prize gewonnen. Hij mag deze ‘Nobelprijs’ voor architectuur op 29 mei in ontvangst nemen in Buenos Aires, in ArgentiniÔ. De 65-jarige architect krijgt honderdduizend dollar en een bronzen medaille.

Bij het uitreiken van de prijs noemde Thomas J. Pritzker, voorzitter van de Hyatt Foundation, Peter Zumthor een meesterlijke architect die geen compromissen sluit. “Alle gebouwen van Zumthor hebben een sterke en tijdeloze uitstraling. Hij heeft een zeldzaam talent om duidelijkheid en strengheid te combineren met een poÔtische dimensie, dit resulteert in werken die blijven inspireren”, luidde het.

De meeste van Zumthors werken zijn gerealiseerd in Zwitserland. Maar hij heeft ook verschillende projecten in Duitsland, Noorwegen, Oostenrijk, Nederland en de Verenigde Staten op zijn naam. Zumthor’s bekendste werk, het hotel en spa ‘Therme Vals‘ in Zwitserland, werd door de pers als zijn meesterwerk bestempeld. Critici prijzen ook de veldkapel nabij Keulen in Duitsland. De jury lauwerde naast deze werken ook het Kolumba Museum in Keulen: “Een verassend eigentijds werk dat volledig overeenstemt met de verschillende lagen van zijn geschiedenis.”

Peter Zumthor vindt de prijs “een wondermooie erkenning voor het architecturale werk dat we hebben verricht in de afgelopen twintig jaar.”

Ruth Vanden Berghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content