Zuidpoolservies

Designer Nedda El-Asmar ontwerpt poolservies voor Belgisch onderzoeksstation ‘Princess Elisabeth’ op Antarctica.

Op de koude Zuidpool zijn kommen warme soep en koppen dampende koffie heel erg welkom. Een servies mag dan ook niet ontbreken voor de vijfentwintig wetenschappers die op 15 februari hun intrek nemen in de Princess Elisabeth, de Belgische wetenschappelijke basis op Antarctica. Zij zullen hun maaltijden kunnen nuttigen met ‘Sastrugi’, het speciale poolservies van designer Nedda El-Asmar. Zij tekende het servies in opdracht van keramiekproducent Royal Boch. Nedda stelde ook de inrichting van het Zuidpoolstation samen.

Het veelzijdige servies met de naam ‘Sastrugi – Polar Survival Set’ bestaat uit vier basisstukken. Een grote mok, een bord, een bowl en een lepel. Het concept is zo opgevat dat de poolwetenschappers de verschillende stukken voor heel wat gerechten kunnen gebruiken. Op die manier besparen de wetenschappers heel wat plaats. Nedda benadrukte dat de ‘Sastrugi’-set letterlijk en figuurlijk hartverwarmend moet zijn. “De wetenschappers leven daar in ijskoude omstandigheden en met een stevige maaltijd kunnen zij weer op krachten komen”.

De naam ‘Sastrugi’ verwijst naar het typische poollandschap in Antarctica. De harde sneeuwduinen worden in het Russisch ‘Sastrugi’ genoemd. Ook de vorm is niet willekeurig gekozen. De rand van elk collectiestuk loopt een beetje schuin omhoog. Daarmee refereert Nedda aan de positie van Antarctica ten opzichte van de as van de Aarde.

Het servies is niet enkel gemaakt voor de wetenschappers in het poolstation. Ook u en ik kunnen ons even op de Zuidpool wanen, want het servies ligt vanaf mei in de winkels. Een deel van de opbrengst gaat naar de International Polar Foundation. De vriestemperaturen moet u er dan wel zelf bij fantaseren.

Annelien Boens

De volledige set met grote mok, bord, bowl en lepel is vanaf mei te verkrijgen voor 58 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content