West-Vlaamse Leeuwentegels

dag piet deze 4 tegels zijn gevonden in een heel oud huis ,zijn ze alle 4 even oud ? weet u ook uit welke streek ze afkomstig zijn ? vlaanderen , frankrijk ,? zijn het haard tegels ? of komen ze uit een keuken of een leefruimte ? de afmeting van 1 tegel = ongeveer 14.5cm de dikte ongeveer 1.5 cm is er een verschil in waarde van de 4 tegels , ? mvg

West-Vlaamse tegels.

Wat een leuke vondst! Dit zijn fraaie Vlaamse tegels die eventueel uit een haard komen. Maar niet enkel haarden werden destijds betegeld, ook boven het aanrecht of de pompsteen werden dergelijke tegels geplaatst. Ook in het toilet werd er niet zelden betegeld. De reden ligt voor de hand, een betegelde wand is makkelijk te reinigen. In sommige woningen werden ook de kelders en plinten betegeld tegen het vocht.

Leeuwentegels.

In West-Vlaanderen en Frans-Vlaanderen werden van de 17de tot in het begin van de 20ste eeuw dergelijke aardewerken tegels vervaardigd. De techniek is eenvoudig en eigenlijk nog middeleeuws. Daarbij wordt het motief met een mal in de klei gedrukt. De dieper liggende vlakken werden vervolgens met witte klei, ook pijpaarde genoemd, ingevuld. Het geheel werd vervolgens voorzien van een laagje doorschijnend loodglazuur. Let wel, de techniek evolueerde wel wat in de loop van de tijd, maar het princiepe bleef ongeveer gelijk.

Deze aardewerken tegels zijn niet zo verscheiden qua onderwerp als de antieke Delftse tegels. Naast ornamenten, onder meer ruiten en stippen, komen er ook Franse lelies, ruiters en leeuwen voor. De leeuwentegels zijn het talrijkst. Meestal hebben ze in de hoeken Franse lelies en in het midden staat er een klimmende leeuw. Het betreft een heraldisch motief dat ontegensprekelijk verwijst naar de Vlaamse oorsprong, naar de Leeuw van Vlaanderen.

Waar?

Deze tegels werden gedurende een lange periode over een vrij groot gebied vervaardigd. Het gebied begint in Noord-West Vlaanderen in Torhout. In Brugge werden deze tegels, in tegenstelling tot oude publicaties mogen beweren, nooit vervaardigd. Vanaf Torhout tot achter Kortrijk en over Izegem, Roeselare, Ieper tot in Poperinge. Deze laatste stad was een van de belangrijkste productie centra. Andere centra in Vlaanderen waren Reningelst, Roesbrugge, Alveringem, Diksmuide, Lo en Nieuwpoort.

Frans-Vlaanderen.

Maar de tegels werden ook buiten de Westhoek vervaardigd in Frans-Vlaanderen, in een zeer ruim gebied van Rijssel, Kassel, Belle, Saint-Omer, Hazebrouck, Rexpoede, Armentiers tot in Wormhout.

De tegel links boven is 18de eeuws en komt uit Kassel, rechtsboven is 18de eeuws en net als links onder Frans-Vlaams (Saint-Omer). De tegel rechtsonder is een 20ste eeuwse tegel uit het Kortrijkse atelier Deknock, aldus kenner Marc Adriaen. De mooiste tegel is ongetwijfeld het exemplaar uit Kassel met de bloemenkrans, goed voor 40 euro. De twee Frans-Vlaamse leeuwen zijn 25 euro waard, de tegel rechtsonder 10 euro.

Lang niet alle leeuwentegels zijn even waardevol, sommige soorten zijn niet zeldzaam en veel oude tegels verkeren in een slechte staat, wat de waarde doet verminderen.

Tegel Tentoonstelling!

Wie tuk is op oude tegels moet zeker naar de tentoonstelling “Een hart voor tegels” in het Musee de la vie frontalière in Godewaersvelde, een grensgemeente over de Schreve, die net in Frankrijk ligt. Daar kan je tot 30 september een schitterende tentoonstelling over Vlaamse tegels bewonderen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content