Val-Saint-Lambert Léon Ledru

Uit welke periode stamt deze schaal van Val-Saint-Lambert. We zijn benieuwd wie de ontwerper was en wat de waarde is. De diameter bedraagt achttien centimeter.

Val-Saint-Lambert

Dit antieke glazen schaaltje komt dus uit de Cristalleries du Van-Saint-Lambert in Seraing, nabij Luik. Daar werd in 1825 een bijzondere kristalfabriek opgestart die internationale naam zou verwerven. De Val kende verschillende bloeiperiodes, eerst in de 19de eeuw, toen wit kristal erg in was. Eind 19de eeuw werd geslepen kristal een topper en vervaardigde het bedrijf ook veel kristal voor kroonluchters, met een internationale export als gevolg.

Art nouveau

Val-Saint-Lambert kende een nieuwe bloeitijd toen de art nouveau eind 19de eeuw doorbrak. Toen werd er prachtig glaswerk vervaardigd, ondermeer naar ontwerpen van de Brusselse beeldhouwer Philippe Wolfers. Maar wel meer belangrijke ontwerpers werkten voor de Val, zoals ook Léon Ledru, een Fransman. Rond 1900 was hij verantwoordelijk voor het ontwerpatelier. Ledru was een oudleerling van de Ecole Nationale des Beaux-Arts in Parijs. Hij was een van de personen die bij de Val de art nouveau introduceerde. Hij bleef trouwens tot 1926 voor de Val werken.

Gebroeders Muller

Ondertussen kwamen steeds meer Fransen bij de Val werken. De Val wilde immers meeprofiteren van het succes van het Franse art nouveauglas van de Ecole de Nancy. Onder de grote namen vermelden we ondermeer de gebroeders Désiré en Henri Muller.

Léon Ledru

Léon Ledru ontwierp heel wat, ondermeer dit schaaltje dat geen art nouveau is. Het is een voorbeeld van de neoclassicistische Style Pompier die rond 1900 in de mode geraakte. Dit schaaltje werd tussen 1907 en 1914 vervaardigd. De waarde van dit antieke glas ligt rond de 500 euro. Vermoedelijk is het een deel van een geheel, of zat het vast in een metalen armatuurtje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content