Think outside the box: het geometrische huis van Filip Janssens

Boekenrek Oblique. © Jan Verlinde

Twee jaar geleden, tijdens Interieur Kortrijk 2014, stond ontwerper Filip Janssens met zijn muurrek annex lamp achter een hoekje op een side event van de prestigieuze beurs. Twee jaar later is hij zo groot geworden dat zijn stijl bekendstaat als ‘een Filip Janssens’.

Het bewuste rek werd dé blikvanger van die editie van de Biënnale. Zowat iedereen in de Belgische pers en daarbuiten schreef over dat staalrek waar een peertje aan bengelde. Hij verkocht intussen zijn ontwerp aan producent Serax. Ook de Belgische merken Moome en Design is Wolf gaan meubels van hem uitbrengen. “Als ik erover nadenk, is het allemaal waanzinnig snel gegaan”, zegt Filip Janssens. En dan te bedenken dat hij enkele jaren eerder nog leerkracht Latijn en Frans was.

Een banale bakstenen muur krijgt iets wonderlijks als je de stenen geometrisch metselt

Fast forward naar 2016. Filip is allang geen onbekende naam meer, en vrouw Heidi en dochter Joek stapten mee in de zaak. De ontwerper trekt zijn kenmerkende geometrische stijl door naar keukens, kasten, bibliotheken, salontafels … En naar zijn nieuwe huis. In de bossen van Essene, bij Affligem, tekende hij een zwarte blokkendoos. Eenmaal binnen kom je terecht in De Wereld Van Filip.

Modulair verweven

Het bureau heeft een bakstenen muur die op het eerste gezicht niet opvalt, maar bij een tweede blik zie je dat zelfs de stenen een geometrisch patroon volgen. “Of hoe je met goedkoop materiaal toch creatief kunt zijn”, zegt Filip.

Think outside the box: het geometrische huis van Filip Janssens
© Jan Verlinde

Er staat ook een oude Glifo van de Italiaanse ontwerper Enzo Mari. De kast bestaat uit witte plastic blokjes die je zelf kunt samenstellen. “Ze stond vroeger op mijn jeugdkamer en ik vond ze als kind al fantastisch.” De modulaire stijl van die kast doet denken aan het werk van Janssens zelf: blokken die elkaar aanraken, doorkruisen, snijden. In de keuken hangen niet zomaar kastjes boven het aanrecht, maar vierkanten en rechthoeken die met elkaar verweven zijn. “Een gewone kast is saai”, vindt Filip, “ik beschouw muren als een speeltuin waar ik out of the box kan denken.” Zelfs de ramen haken in dit huis in elkaar.

In de leefruimte staat een salontafel van Filip dat op een trapje lijkt, het daalt af naar de grond. “Mijn ontwerpen sterven vaak uit”, vertelt Filip. “Ik laat mijn meubels als het ware kleiner worden.” Het donkere hout en staal van de salontafel gaan goed samen met een kastje achteraan in de hoek. “Een Jules Wabbes, gevonden voor 8 euro in de kringloopwinkel”, vertelt Heidi. “We waren in de winkel meteen verliefd, zonder te weten van wie het ontwerp was. We zijn fan van Wabbes en zijn werk, maar dit meubel kenden we niet. Een klant van ons liep hier eens binnen en herkende het. Bleek het 8000 euro waard te zijn.”

(Tekst Veerle Helsen)

Het huis wordt omgeven door de bossen van Elsene.
Het huis wordt omgeven door de bossen van Elsene.© Jan Verlinde
Filip Janssens.
Filip Janssens.© Jan Verlinde
De stoelen zijn vintagevondsten, de meeste komen uit de Kloosterstraat in Antwerpen. De hanglamp, Ice Glass Tubes van Doria uit 1960, is gemaakt van Muranoglas.
De stoelen zijn vintagevondsten, de meeste komen uit de Kloosterstraat in Antwerpen. De hanglamp, Ice Glass Tubes van Doria uit 1960, is gemaakt van Muranoglas.© Jan Verlinde
Een keuken, letterlijk out of the box ontworpen door Filip Janssens. Waarom altijd in termen van klassieke kasten denken als het ook anders kan?
Een keuken, letterlijk out of the box ontworpen door Filip Janssens. Waarom altijd in termen van klassieke kasten denken als het ook anders kan?© Jan Verlinde
Heidi zit aan een bureau getekend door haar man. De witte kubussen zijn een oude Glifo-boekenkast van Enzo Mari, die nog op de jeugdkamer van Filip stond.
Heidi zit aan een bureau getekend door haar man. De witte kubussen zijn een oude Glifo-boekenkast van Enzo Mari, die nog op de jeugdkamer van Filip stond.© Jan Verlinde
Zelfs de ramen haken hier in elkaar. Het glasraam is van Veerle Verschooren.
Zelfs de ramen haken hier in elkaar. Het glasraam is van Veerle Verschooren.© Jan Verlinde
De solontafel is een eigen ontwerp, de zetel is een Tufty Time van Patricia Urquiola voor B&B Italia. Het krukje is een Butterfly Stool van Sori Yanagi.
De solontafel is een eigen ontwerp, de zetel is een Tufty Time van Patricia Urquiola voor B&B Italia. Het krukje is een Butterfly Stool van Sori Yanagi.© Jan Verlinde
Blokken die elkaar aanraken, doorkruisen, snijden: Janssens trekt zijn geometrische stijl overal door. Het huis, ook door hem getekend, bestaat uit zes blokken, op en naast elkaar.
Blokken die elkaar aanraken, doorkruisen, snijden: Janssens trekt zijn geometrische stijl overal door. Het huis, ook door hem getekend, bestaat uit zes blokken, op en naast elkaar.© Jan Verlinde
De tetrisstijl komt ook terug in het badkamermeubel en de kleerkast.
De tetrisstijl komt ook terug in het badkamermeubel en de kleerkast.© Jan Verlinde
Think outside the box: het geometrische huis van Filip Janssens
© Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content