Schilderij Jacques Le Mair

Dit is een van de schilderijen van Jacques Le Mair die ik via mijn moeder in mijn bezit kreeg. Ik beschik over een catalogus van zijn werk n.a.v. een overzichtstentoonstelling, in 1974 vermoed ik. Deze bevat verantwoording van L.M. van Alberigs en tekstbijdragen van dr. Walther Vanbeselaere die zeer lovend zijn. Le Mair was een Nederlandse kunstenaar, geboren te Delft in 1905 die jarenlang in Brugge gewoond heeft (sinds 1937 gehuwd met een Brugse). Toch vind ik nergens op internet een spoor van hem terug.Weet u of deze schilderijen iets waard zijn?

Jacques Le Mair.

Kunstschilder Jacques Le Mair (Delft, 1905 – Brugge, 1990) komt inderdaad uit Nederland en kwam al in 1922 in Brugge terecht. Hij werd ook Jaap of Jacob genoemd. Jacques Le Mair was op vele fronten actief, ook als tekenaar en glazenier.Jacques Le Mair geraakte al snel bevriend met de bekende Roeselaarse kunstenaar Alfons Blomme die voor de oorlog aardig wat furore maakte. Le Mair genoot opleidingen aan de academies van Brugge en Gent. Jacques Le Mair was een vrij klassiek schilder die van het traditionele repertoire hield, landschappen, portretten, zeegezichten en stillevens.

De Vuyst.

Dat u op het internet weinig over Jacques Le Mair terugvindt is een kleine indicatie van zijn kunsthistorisch belang. Jacques Le Mair was een redelijk getalenteerde schilder, maar hij behoorde niet tot de tenoren en zijn werk is te klassiek om in het oog te springen. Zijn werk wordt dan ook niet zo druk verzameld of gewaardeerd. We vonden enkel een paar schilderijen van Le Mair terug die rond 2000 en 2002 werden geveild bij het veilinghuis De Vuyst in Lokeren voor een 400 à 600 euro. 300 à 400 euro lijkt me de waarde van dit werk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content