Prachtige antieke vloertegels uit Sicilië

Siciliaanse tegels © d

Ik kocht deze twee tegels zo’n 20 jaar geleden in Napels.

Buiten het feit dat ik ze mooi vind, weet ik er echter niets over.

Kan u er iets over vertellen?

Alvast bedankt!

Majolica uit Sicilië.

Deze prachtige vloertegels komen uit Sicilië (Caltagirone) of Campana waar er in de 18de, 19de en 20ste eeuw een belangrijke keramiekindustrie was die ondermeer dit soort tegels fabriceerde. Het gaat om tinglazuuraardewerk, ook majolica genoemd. De traditie van het tinglazuuraardewerk begon in Europa in Zuid-Spanje, Sicilië en Italië waarna het, in de zestiende eeuw over heel Europa werd verspreid, ondermeer via Antwerpen. Want in de zestiende eeuw kwamen er zich hier majolicabakkers uit Italië vestigen, die daarna aan de basis lagen van onder meer het Delftse Aardewerk. Hoewel deze tegels een stuk jonger zijn, 19de eeuws, sluiten ze zowel qua techniek als qua decor volledig aan bij deze eeuwenoude traditie. Het bloemmotief op de rechter tegel zie je al op Siciliaanse apotekerspotten uit de 17de en 18de eeuw.

Napels

Deze tegels werden vanuit Sicilië en Campana over heel Zuid- en Midden-Italië uitgevoerd. Er werden er heel wat gebruikt voor de stadspaleizen van Napels. Terwijl wij al waren overgeschakeld op cementtegels, bleef men in Italië deze artisanale tegels produceren. Deze majolicategels zijn ook veel mooier dan de veel doffere cementtegels die bovendien machinaal werden geproduceerd. Van deze tegels werd het decor grotendeels met de hand geschilderd. Als je er wat meer over wilt weten moet je surfen naar “mattonelle” en “piastrella Napolitane”.

Deze twee tegels zijn heel erg mooi en ook wat apart. De waarde voor de tegel met de bloem ligt rond de 75 euro, en voor de tegel met het mozaïekmotief op 35 euro. Beide tegels maakten deel uit van dezelfde vloer. Reinig even de achterzijde en wellicht merk je dan het fabrieksmerk op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content