Op zoek naar vintagedesign in Brussel, Antwerpen en Gent

We struinden door enkele Belgische grootsteden op zoek naar vintagedesign en maakten een inspirerende interieurwandeling.

Voor wie zich afvraagt waar al die fijne vintage uit onze interieurreportages vandaan komt lichten we nu een tipje van de sluier op. We trokken door Gent, Brussel en Antwerpen en vonden een fantastisch aanbod waar ook u gewoon terechtkan. Hier bieden we u een voorsmaakje, deze week publiceren we de uitgebreide lijst met tips in ons blad, in de Black “Groene Verhalen”.
Fushion Antwerpen.

Voor Antwerpen is de Kloosterstraat natuurlijk the place to be. In de loop van de jaren ondergingen veel zaken een gedaanteverwisseling: de afgeloogde meubelen ruimden plaats voor vintage. Sommigen mengen oud en nieuw, vintage met landelijk, wat vaak zorgt voor verrassend actuele combinaties, zoals antiquair Geert De Bruycker (Kloosterstraat 54) die Zweedse antiek in Gustaviaanse stijl combineert met Scandinavische design. Deze “fushion style” is ook in bij Viar (op nr. 65) en Hispantics (nr. 56) te vinden. In deze winkels zijn de ingerichte hoekjes heuse interieur teasers. Wie gewoon een leuke lamp of stoel zoekt kan bij Full Effect (nr. 63)of bij Carmen Tonen (nr. 48) terecht. Wat verder naar het centrum bots je op Cult (nr. 18), een heuse garage, strak ingericht en vol mooie meubels die zorgvuldig verzameld werden door Marc Janssens.

Een van de bekendste vintage antiquairs van de stad, Michael Marcy, de buurt verlaten en richtte een grote nieuwe zaak in een parochietheater in de Sint-Jozefstraat 78, nabij Sint-Lucas op. Zijn collectie is een designmuseum waardig. Wie meer voelt voor landelijke vintage en industriële meubelen neemt een kijkje in Arsenaal 5, in de Arsenaalstraat, een zijstraat van de Kloosterstraat. Helemaal op het einde van de Kloosterstraat heeft handelaar Alain Hens zich nog maar net gevestigd (nr. 156). Hens legt zich toe op Belgische tenoren als Jules Wabbes, Alfred Hendrickx en Willy Van Der Meeren. Tenslotte heb je in de Leopoldstraat, rechtover de Bourlaschouwburg ook Erik Müllendorf, die een schitterende collectie naoorlogse design en kunst in huis heeft.

Bont Brussel
In Brussel stap je gewoon de Hoogstraat en de Blaesstraat af. Je kunt ook bijna dagelijks terecht op het Vossenplein, waar de vlooienmarkt plaats grijpt. Het aanbod is er echter lang niet altijd even aantrekkelijk. Kijk wel uit, niet alle zaken die je binnenstapt zijn even boeiend. Er zijn kleine winkels en heuse warenhuizen waar verschillende handelaren vintage aanbieden. Van deze buurt loop je bergop richting Zavel. De Zavel is een pittoreske wijk met een gezellig reliëf en een rijk shopping aanbod. Bij Marc Heiremans (Joseph Stevensstraat 25), vind je Murano glas en designceramiek. Zelf vind ik de Watteeustraat en Van Moerstraat een spannende hoek van de wijk. Je vindt er ongewone antiek en boeiende vintage, onder meer bij collectioneur-antiquairs Johan Dierickx (nr. 12) en Catherine Gavage (nr. 7).

Wie doorstapt in de richting van het Justitiepaleis komt in de Regentschapsstraat bij de tenoren van de vintage handel, op nr. 15, Vincent Collet, op nr 55 Jérome Sohier en op nr. 65 Olivier Biltereyst: goed voor het neusje van de zalm. Ook de buurt rond het Georges Brugmannplein in Elsene is interessant. Je ontdekt er exquise winkels, eethuizen en decoratiezaken. De vintagewinkels zijn er trendy en inspirerend. Het is ook een mooie buurt met prachtige huizen. Zo is de Molièrelaan een van de fraaiste lanen van Brussel. We stappen via de Berkendaelstraat naar de Darwinstraat. Onderweg kijken we binnen in La Savonerie, de interieurzaak van Dominique ’t Scharner (Emile Bouillotstraat 18) die van barokke vintage houdt. In de Darwinstraat, nr. 9, is La Petite Fiesta de eerste blikvanger. Deze leuke zaak is geen jaar oud en werd opgestart door de Parijse Marie Aflolo, ze legt zich toe op vintage schoolmeubilair. Wat verder in de Darwinstraat, nr. 33, worden we verrast door het hedendaagse witte decor van Tim Dubus, die zelf gek is op Bertoiastoelen. Daar tegenover koop je zowel in de galerie Influences, nr. 44, als bij de buurman Jean-Claude Jacquemart, nr. 50, avant-garde kunst en design uit de vorige eeuw. Jacquemart is een getalenteerde speurneus, verzamelaar én decorateur van riante flats die in internationale magazines staan. Zijn zaak zet de interieurtrends uit van de toekomst. Een paar straten verder, in de Fernand Neuraystraat 35, specialiseert Cedric ’t Kindt zich in kunstnijverheid uit de 20ste eeuw, van art deco tot eighties. Hij heeft zeldzame meubels van de Kortrijkse Kunstwerkstede De Coene in huis.


Gentse mix
In Gent spreken we af achter de Sint-Jacobskerk waar er elke vrijdag- zaterdag- en zondagmorgen een vlooienmarkt plaatsgrijpt. Achter de kerk staat een zeventiende-eeuwse kapel waarin je kunstgalerij Sint-John binnenstapt, met veel kunst en antiek uit de 20ste eeuw. Daarnaast heeft Frederic Rozier zijn zaak, Design 7, in de Nieuwpoortstraat 7. De etalage mag dan klein zijn, de zaak is enorm en was vermoedelijk ooit een bokstent, nu staat er prachtige design. In de Wijzemanstraat, tussen Sint-Jacobs en de Vrijdagmarkt, heeft Paul Cooreman een winkel vol tafels, stoelen en designlampen. Vervolgens stap je via de Baudeloostraat, waar ook weer een verkoopzaal zit met vintage naar de Ottogracht 35 voor het Tijdreisbureau, een leuke zaak vol curiosa, decoratieve spullen en vintage.

Je kunt ook zoeken in de omgeving van het Gravesteen en de Jan Breydelstraat waar je best even het Designmuseum binnenstapt. In die buurt zijn er aardig wat galeries en vintagehandelaren, zoals Stefan Baeten met zijn zaak N’Importe Quoi, Burgstraat 11, in een groot oud herenhuis vol vintage uit Scandinavië. Rechtover hem runt Lucas De Bruycker een kunstgalerie met kunst en kostbare vintage. Tenslotte kan je voor design uit de jaren ’50, ’60 en ’70 ook terecht in gezellige verkoopzaaltje van Jurrian Booij en Marianne Karssing, gesitueerd in een volkse wijk, Hamerstraat 125, waar je kleinodiën en meubels op de kop tikt.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content