Ook tastzin belangrijk bij ervaring ruimte

© Sven Everaert

Niet alleen visuele, maar ook tactiele aspecten, bepalen of een leefruimte aangenaam is.

Niet alleen visuele aspecten, maar ook bijvoorbeeld de materiaalkeuze van voorwerpen, bepalen of een leefruimte aangenaam is of niet. Want we beleven een ruimte ook met onze tastzin. Toch houden heel wat architecten in de praktijk te weinig rekening met deze aspecten.
Om aan dat euvel te werken heeft Jasmien Herssens in haar doctoraatsstudie, die ze deed aan de associatiefacultuur Architectuur van de UHasselt-Provinciale Hogeschool Limburg en het departement Architectuur van de KU Leuven, onderzocht welke tactiele parameters gebruikt kunnen worden om ruimtes aangenamer te maken.

Op basis van haar onderzoek stelde ze een leidraad voor architecten op. Onder andere textuur, luchtdoorlatendheid en elasticiteit van materialen hebben volgens haar onderzoek een belangrijke invloed op de beleving van een ruimte. Daarnaast spelen ook de kromming, de oriëntatie en de grootte van oppervlakken een rol.

Voor haar doctoraat ging Herssens te rade bij mensen die blind geboren zijn, omdat ze zich op geen enkele visuele waarneming kunnen beroepen. Uit die gesprekken en analyses blijkt dat blinden een ruimte volgens heel andere criteria beoordelen dan mensen die zien. Volgens Herssens kunnen die criteria een ruimte ook voor niet-blinden aangenamer maken.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content