Nathalie Dewez is designer van het jaar 2011

Nathalie Dewez studeerde aan de school voor Visuele Kunsten van La Cambre, waar ze vandaag docente is in de afdeling interieurarchitectuur.

Ze staat bekend voor haar luchtige, poëtische lichtobjecten en onderscheidt zich door haar spaarzaam materiaalgebruik. Het resultaat: lampen met een echte uitstraling, ook als ze niet branden. Maar zodra ze branden, geven ze de ruimte waarin ze een plek hebben gekregen een onmiskenbare meerwaarde.

Haar collecties worden op de markt gebracht door Ligne Roset, Feld en Established & Sons, maar de Brusselse ontwerpster maakt ook steeds meer creaties op maat, voor bijzondere locaties.

Het zijn unieke stukken die altijd functioneel blijven. Haar coherentie, maar ook haar toewijding lieten de jury – samengesteld uit de redacties van Knack Weekend en Le Vif Weekend, de Interieur Stichting, het Design Museum Gent en het Museum Grand-Hornu Images – niet onberoerd. De juryleden besloten dan ook de titel Designer van het Jaar toe te kennen aan Nathalie Dewez.

Na Nedda El Asmar, in 2007, is zij de tweede vrouw in zeven jaar die deze award in ontvangst mag nemen. (IW)

Nathalie Dewez uitgelicht:

LEEFTIJD 36 JAAR.

ACHTERGROND Nathalie Dewez volgt de richting Mobilier et Agencement in La Cambre. Ze is van meet af aan geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met de structurering van ruimtes. De kwaliteit van het licht is voor haar zeer belangrijk.

INVLOEDEN Tijdens haar studie ontdekt ze de creaties van Ingo Maurer. Zo vat ze al snel een passie op voor verlichting. Steeds vaker ontwerpt ze lampen. “Ik vind het interessant om een object uit te werken zonder dat het licht geeft, het als dusdanig te observeren en vervolgens te zien welke plaats het bekleedt in de ruimte wanneer het licht geeft,” verduidelijkt ze.

DEVIES “Geduld is een schone zaak. Tussen de schets voor een project en de uitvoering van een verkoopbaar object kunnen nu eenmaal jaren verlopen.”

ACTUEEL Nathalie Dewez legde onlangs de laatste hand aan de installatie van een monumentale luchter voor de grote zaal van het Mudam in Luxemburg. Ze ontwierp ook lichtstructuren op maat voor L’Antichambre, een van de tien Brusselse handelszaken die in de maand mei nog een Design Award kregen, en voor de nieuwe ruimte van de gespecialiseerde parfumerie Senteurs d’Ailleurs, ook in Brussel. Haar bureaulamp Balance wordt verkocht door het Britse label Established & Sons. Vier nieuwe modellen zijn momenteel in productie bij Ligne Roset.

Nathalie Dewez

Nathalie Dewez aan het werk.

‘Balance’-bureaulamp bij Established & Sons.

Deze lamp heeft niet voor niets de naam ‘Diabolo’ gekregen.

De ‘Disk Lamp’ van Nathalie Dewez.

De ‘Ellipse’.

De ‘Flight lamp’ werd ontworpen voor en Brussels restaurant.

‘Lamp 06’ bij Ligne Roset.

Installatie van Nathalie Dewez in de grote zaal van het Mudam in Luxemburg.

De ‘Prism lamp’ van Nathalie Dewez.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content