Meer comfort en minder energieverbruik in de badkamer

© iStock

We wensen steeds meer comfort en wellness in onze badkamer, maar tegelijk moeten we het energie- en waterverbruik inperken. Op het eerste gezicht lijken die twee trends onverzoenbaar, maar intussen wagen steeds meer bedrijven zich aan een verzoeningspoging. In dit artikel belichten we enkele ervan.

We wensen steeds meer comfort en wellness in onze badkamer, maar tegelijk moeten we het energie- en waterverbruik inperken. Op het eerste gezicht lijken die twee trends onverzoenbaar, maar intussen wagen steeds meer bedrijven zich aan een verzoeningspoging. In dit artikel belichten we enkele ervan.

Een ontspannend bad, een extra lange douchebeurt, relaxen in uw eigen sauna of stoombad: steeds meer mensen hechten hieraan belang, maar tegelijk moet ook het prijskaartje en het energieverbruik in evenwicht worden gehouden. Volgens badkamerfabrikant Duravit moet de hedendaagse badkamer dan ook aan drie actuele wensen voldoen: duurzaam design, groene productie en ecologische bruikbaarheid. “De consument wil zonder schuldgevoel van zijn badkamer genieten, en dus wil hij weten hoe duurzaam en milieuvriendelijk de producten zijn. Daarom houdt het bedrijf ook rekening met de milieu-impact bij de ontwikkeling van nieuwe producten

Daarnaast moet de badkamer ook betaalbaar, aangenaam en ontspannend zijn. De levenskwaliteit mag niet onder deze maatregelen leiden, want net dat element is cruciaal binnen de wellness”, stelt Julia Kern van Duravit. Dat Duravit zoveel belang hecht aan duurzaamheid en milieuvriendelijke producten heeft veel te maken met zijn ligging in het Zwarte Woud. In 1817 streek Georg Friedrich Horn als eerste neer in Hornberg, een klein dorpje waar hij een aardewerkfabriek oprichtte. Oorspronkelijk produceerde hij serviesgoed, en pas later richtte hij zich ook op sanitair en schakelde hij over op porselein. Intussen telt het bedrijf tien productielocaties over de hele wereld, maar de hoofdzetel bevindt zich nog steeds in het Zwarte Woud.

“Daarom zit ecologische verantwoordelijkheid inderdaad in ons DNA. Ook de gestileerde Auerhoen in ons logo refereert aan die roots : het is het meest zeldzame vogeltje in het Zwarte Woud. Zo waren wij bijvoorbeeld in de jaren tachtig al bezig om het waterverbruik van onze toiletten te beperken tot zes liter in plaats van de toen gangbare negen of meer liter. Dankzij continu onderzoek bieden we vandaag zelfs toiletten aan die slechts 4,5 liter water verbruiken. Bovendien kan een gemiddeld gezin dankzij onze Dual Flush-technologie tot 17.000 liter water per jaar besparen. Afhankelijk van op welke knop je duwt, verbruik je het volledige volume of slechts de helft ervan”, stelt Kern.

Zonder water

Dankzij de technologie heeft het McDry urinoir zelfs helemaal geen water meer nodig. Een volledig op planten gebaseerde vloeistof, die dus biologisch afbreekbaar is, voorkomt daarbij onaangename geurtjes. “Zowel de sifon als het urinoir zelf zijn gemaakt van robuuste, duurzame keramiek. Ook de Architec- en Utronic-urinoirs werken trouwens met slechts weinig water: een elektronisch gecontroleerd programma garandeert een hoge hygiëne en een laag waterverbruik van slechts één liter per flush”, stelt Julia Kern.

Watervolume beperken

Ook in ligbaden wist Duravit een aantal nieuwigheden te introduceren die bijdragen tot een harmonieus samengaan van wellness en duurzaamheid. “Een douche nemen verbruikt over het algemeen minder dan één derde van het watervolume dat nodig is om een bad te vullen. Maar aangezien het nemen van een bad toch bijzonder ontspannend kan zijn, hebben we getracht het watervolume te beperken. Een standaard bad is 180 centimeter lang, 80 centimeter breed en heeft 180 liter nodig. Met zijn 160 centimeter lengte heeft ons Starck-bad slechts 147 liter nodig, en de D-Code slechts 100 liter. Daarnaast is er nog het Paiova-bad dat dankzij zijn innovatieve, ergonomische en gesofisticeerde trape-ziumachtige vorm een maximaal comfort met een minimum aan waterconsumptie verzoent”, vertelt Kern.

Voor wie dat wenst, zijn die producten ook beschikbaar met een whirlpool-functie. “Door de ontwikkeling van een nieuwe ventilator verbruiken ze nu tot 40 procent minder energie, en wordt het whirlvolume tegelijkertijd beperkt tot 9 dB, wat overeenkomt met een reductie van het geluid tot bijna 50 procent. De ventilator produceert kleine bubbeltjes en warme lucht in het water, wat het lichaam zachtjes verwent. Elk systeem bestaat uit verschillende functies en massage-effecten”, vertelt Kern.

Een ander bedrijf dat volgens dezelfde mindset werkt, is Hansgrohe. Niet toevallig ligt de hoofdzetel ook in het Zwarte Woud, en werken de twee sinds twintig jaar nauw samen. In 1901 werd Hansgrohe opgericht door lakenwever Hans Grohe, die toen startte met een handwerkbedrijf voor metaalgietwerk en zich – vanuit zijn passie voor het element water – op de in zijn kinderschoenen staande handel in sanitair richtte. Met uitvindingen als de eerste handdouche uit tin en porselein en de douchestang groeide ook dit bedrijf uit van pionier tot wereldspeler.

Waterbesparingstechnieken

Op het vlak van wellness en duurzaamheid introduceerde Hansgrohe twee bijzonder belangrijke technologieën: Eco- Smart en Airpower. “In 2007 hebben we onze EcoSmart-technologie gelanceerd . Die werkt niet met klassieke waterbesparingstechnieken zoals debietregelaars waarbij het aantal gaatjes waaruit het water stroomt, verminderd wordt maar met een volledig nieuw, beter uitgedacht systeem. Dat bestaat uit een doorstroombegrenzer die geïntegreerd zit in de kraanuitloop en slechts een deel van het water doorlaat en tegelijk mengt met lucht. Daardoor komt er, zonder dat je aan comfort moet inboeten, tot 60 % minder water uit je douche. Door die technologie in een kraan te integreren, verbruikt die nog 5 liter in plaats van 13,5 liter. Voor een douchekop vermindert het verbruik van 14,5 liter naar 9 of zelfs 6 liter, afhankelijk van de douchekop.

Daarom zijn ook alle onze kranen, en de meeste van ons designmerk Axor, er intussen mee uitgerust”, stelt marketing- en communicatiemanager Patrick De Francquen. “Daarnaast zit er in die doorstroombegrenzer een ‘precisie-O-ring’ van elastomeer, die afhankelijk van de druk krimpt of uitzet. De gaatjes evolueren dus mee met de druk van het water. Als de druk hoog is, verkleint de ring de doorlaatopening. Als de druk laag is, wordt de opening vergroot. Hierdoor blijft het comfort gegarandeerd. Wie wil weten hoeveel water hij met deze technologie kan besparen, kan dat op onze website berekenen.”

Om ervoor te zorgen dat het douchecomfort, ondanks de kleinere hoeveelheid water, toch hetzelfde blijft, werd de Airpower-technologie geïntroduceerd. “Door lucht toe te voegen aan het water zorgen we ervoor dat de douchestralen toch vol aanvoelen. Dankzij ons ontwerp kunnen we die lucht in het midden en langs opzij aanzuigen en op die manier uniform over de hele schijf verdelen. Daardoor kunnen onze systemen als de enige echte regendouches bestempeld worden. Want alleen bij ons produceert de douche geen klassieke spa-ghettistralen of grotere douchestraal, maar echte druppels. Dankzij de extra lucht zijn de druppels bovendien ook dikker en dus zachter”, stelt De Francquen.

Ecologische wellnessmogelijkheden

Ook wie zijn badkamer met een sauna, douchecabine of hamam wil uitrusten, kan dat steeds vaker op een ecologisch verantwoorde manier. Zo verdeelt Van Marcke de stoomcabine Touch & Steam, een product van Effegibi. Dat bedrijf ontwikkelde als eerste een hamam die op maat en vorm van ieders huis kan gepersonaliseerd worden. “De stoomgeneratoren in de Touch & Steam-cabine zijn uitgerust met een automatische energiebesparingsfunctie. De generator bevat drie verwarmingselementen voor het opwekken van stoom. Bij de opstart werken ze alle drie, maar net voor de opgevraagde temperatuur bereikt wordt, valt er al een uit. Eens de cabine op temperatuur is, valt ook de tweede uit. Op die manier kan de temperatuur aangehouden worden met een minimum aan energieverbruik”, legt Agnès Pringiers van Van Marcke uit.

Met zijn nieuwe wellnesswand speelt VSB Wellness ook in op de toenemende vraag naar luxe en wellness thuis. De wand combineert een moderne sauna, een stoombad en een douche met optionele sunshower. “We werken steeds meer op maat en specifiek voor elke klant, zodat we een zo hoog mogelijk comfort kunnen garanderen. Door technische aspecten zoals de capaciteit van de saunakachel en de toevoer van zuurstof perfect af te stemmen op de specifieke locatie proberen we het energieverbruik van onze sauna’s aan banden te leggen”, legt Daphne Bakker van VSB Wellness uit.

Duurzame materialen

“Daarnaast hechten we ook veel belang aan de gebruikte materialen. Want ook die bepalen zowel het comfort als het verbruik van energie. Daarom kiezen we voor sterke, en dus duurzame, materialen zoals Corian voor de buitenafwerking. Voor de achterwand van de sauna werken we met houten planken van ecologisch gekapt hout. We voeren zorg voor het milieu hoog in het vaandel. Daarom werken we met houtleveranciers die ons kunnen garanderen dat het hout uit goed beheerde bossen afkomstig is. De meeste van onze leveranciers voldoen dan ook aan de FSC- of PEFC-criteria. Door met die producten te werken, hoeft onze klant zich dus niet schuldig te voelen ten opzichte van het milieu, en kan hij nog meer genieten van zijn sauna of infraroodcabine”, stelt Bakker.

Ook in de keuze van materialen voor de badkamer kan je energie besparen, en dus milieuvriendelijk zijn. Zo creëerde Duravit bijvoorbeeld DuraCeram, een extra robuust en duurzaam materiaal (weliswaar hoofdzakelijk gebruikt in het keukengamma), en de coating WonderGliss die op basis van nanotechnologie ontwikkeld werd. Aangezien het zo eenvoudig te onderhouden is, kan je daardoor ook op water en schoonmaakproducten besparen.

De keuze van de materialen voor de afwerking van de badkamer kan ook het comfort verhogen, en tegelijk energie besparen. Santana, bijvoorbeeld, speelt hier met zijn kurkproducten voor de badkamer volledig op in. Kurk is een ecologisch product, gemakkelijk te onderhouden en houdt bovendien de warmte vast dankzij zijn thermisch isolerende capaciteiten. En zo hoef je nooit meer koud te hebben in de douche, want kurk neemt heel snel de temperatuur van het water in de douche aan. En voelt dus lekker warm aan als je het toevallig aanraakt.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content