Koekplank of koekprent

geachte heer swimberghe,zoudt u iets kunnen zeggen oer deze plankjes hoe oud ze zijn en of ze nog waarde hebben, hartelijke dank.

Koekplank of koekprent.

Dit zijn twee mooie en antieke koekplanken, ook koekprenten genoemd, stammend uit de 19de eeuw. Deze houten vormen werden gebruikt voor droog deeggebak en koek (zoals speculoos, Dinantse koek of wittebroodsdeeg) en voor marsepein. De plank zelf gaat uiteraard niet in de oven en dient enkel om het deeg te vormen dat nadien op een bakplaat wordt gelegd.

Alle boordbakkers hadden destijds van die planken. Ze worden trouwens nog wel gebruikt! Ze werden destijds door rondtrekkende kooplieden verkocht. De negatieve voorstelling werd dus in een houten plank gesneden. Meestal werd fruithout (kers of peer) gebruikt. Er zijn ook imitiaties van oude exmplaren gesneden in beuk of eik. Oude exemplaren vertonen steeds duidelijke gebruikssporen.

Iconografisch.

De koekplanken zijn ook iconografisch interessant. Er worden allerlei volksfiguren getoond, zoals soldaten en boeren. Maar er zijn ook planken waarop schepen en gebouwen staan. En uiteraard zijn er ook veel planken met Sinterklaas en Zwarte Piet op.

Deze planken werden vroeger druk verzameld en er werd flink wat voor betaald, meer dan tegenwoordig. Nu koop je een mooie plank voor 75 à 100 euro. 18de eeuwse planken zijn zeldzaam en wel een stuk duurder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content