Denk eens rond: binnenkijken in een huis dat op een experiment uit de fifties lijkt

Blikvanger aan de buitenkant: het imposante betonnen dak in de vorm van een goot. © Jan Verlinde
Piet Swimberghe

De ronde vormen, het luifeldak en de ondergrondse leefruimten, inclusief hoog Robbedoesgehalte, geven dit ontwerp van Lens°Ass Architects een futuristische look.

De bewoners van dit bijzondere pand woonden vroeger in het naburige huis, een traditionele villa in landelijke stijl. ‘Aanvankelijk wensten de bewoners hun pand gewoon te verruimen en te verbouwen, tot ze het naburige perceel konden kopen. Dat maakte nieuwbouw opportuun’, legt architect Bart Lens uit. ‘Ze vroegen om enkele originele ideeën te lanceren, want ze wilden geen klassieke woning meer.’ Het ontwerpbureau Lens°Ass Architects, dat er niet voor terugschrikt om nieuwe wegen in te slaan, stelde een paar schetsen voor met ronde vormen. Tot verbazing van architecten Bart Lens en Thijs Prinsen reageerden de bewoners heel positief. ‘Ronde woonruimten zijn sowieso niet evident. Zeker als je eerder in een traditionele villa woont, is zo’n stap extra groot’, beseft Bart.

Ook de ronde vormen en de bijzondere haard knipogen naar het Braziliaanse brutalisme.
Ook de ronde vormen en de bijzondere haard knipogen naar het Braziliaanse brutalisme.© Jan Verlinde

Luchtig monumentaal

De bewoners hadden enkele duidelijke wensen. Ze wilden een woning die volledig toegankelijk is voor een rolstoelgebruiker en ‘frisse’ slaapkamers. Door de strenge bouwvoorschriften, die de hoogte van het pand beperken, vatten de ontwerpers het plan op om ook de kelder te betrekken bij het project. ‘Het resultaat is een ruime dubbelwoning, waarin je zowel bovengronds als ondergronds kunt wonen. We hielden er bij het ontwerpen rekening mee dat de woning functioneel blijft, ook als de bewoners bejaard zullen zijn. Daarvoor werd de ondergrondse leefruimte volledig uitgebouwd. Het is er op zomerse dagen heerlijk toeven en via lichtkokers komt er flink wat daglicht binnen’, legt Bart uit. Omdat het interieur vrij transparant is, ervaar je er een sterk ruimtegevoel. Net om die ‘luchtigheid’ en monumentaliteit te accentueren, maakten de architecten de plafonds vrij hoog, wat de lichtinval nog bevordert.

De architecten ontwierpen bijna het volledige interieur, tot en met het kookeiland en de tafels bekleed met douglashout.
De architecten ontwierpen bijna het volledige interieur, tot en met het kookeiland en de tafels bekleed met douglashout.© Jan Verlinde

Vleugje Pierre Cardin

Het pand is niet alleen origineel qua functionaliteit. Vooral de vormgeving spreekt tot de verbeelding. Zo schuilt de woning onder een enorme betonnen luifel in de vorm van een goot, waarvan het water wordt opgevangen in een ronde betonnen kom in de tuin. Maar het spectaculairst voor interieur én exterieur zijn de twee bakstenen cilinders die de volledige woning huisvesten. De upstairs, de gelijkvloerse verdieping dus, voelt aan als een groot beeldhouwwerk waar je doorheen stapt. In de woonkamer vind je een eyecatcher van formaat: de bolvormige, witgepleisterde haard lijkt net geplukt uit een interieur van Pierre Cardin. Dat gevoel blijft als je via de ronde trap naar beneden stapt en de masterbedroom binnenkomt. Ergens in het gebouw zit ook nog een lift verborgen achter een spiegel.

Denk eens rond: binnenkijken in een huis dat op een experiment uit de fifties lijkt
© Jan Verlinde

Ook de afwerking maakt van dit ontwerp een unieke woning. Lens en Prinsen, die via hun realisaties in het openluchtmuseum Bokrijk en tal van renovatieprojecten een grote kennis inzake artisanale technieken vergaarden, houden van hedendaags maatwerk. Zo kreeg de woning een op maat ontworpen betonnen keuken, en de waskommen in de badkamer zijn van composietsteen. Voor de keldervloer kozen ze uitgewassen beton met half ruwe keien, wat zorgt voor een brutalistische toets. Het beton van de kelderwanden werd warm geel getint en krijgt daardoor een zuiderse uitstraling. Voor de vloeren en de prachtige, door de architecten ontworpen tafels werd douglashout gebruikt. Bart Lens: ‘De tactiele waarde van de materialen is in iedere woning belangrijk. Hier zorgen ze voor een warme gloed die het wonen extra aangenaam maakt.’

Het dakwater wordt opgevangen in een prachtige vijver, een ontwerp van Lens. De tuin werd aangelegd door Raymond Martens.
Het dakwater wordt opgevangen in een prachtige vijver, een ontwerp van Lens. De tuin werd aangelegd door Raymond Martens.© Jan Verlinde

ID Lens°Ass Architects

– Wordt geleid door architecten Bart Lens en Thijs Prinsen met kantoren in Hasselt en Brussel.

– Is actief in zowel kleinschalige renovatieprojecten als grootschalige nieuwbouw, zoals de Hogeschool in Gent of het fietspad door het water in Bokrijk, dat door Time Magazine werd opgenomen in de top 100 van World’s Greatest Places.

– Bracht vorig jaar het boek Renovate! uit, een bundeling van hun projecten met handige renovatietips.

lensass.be

De trap, helemaal in het hart, leidt je van upstairs naar downstairs, waar de lichtinval door de schuine vlakken wordt versterkt.
De trap, helemaal in het hart, leidt je van upstairs naar downstairs, waar de lichtinval door de schuine vlakken wordt versterkt.© Jan Verlinde
Zowel de waskommen van composietsteen als het bad zijn maatwerk en werden voorzien van Vola-kranen.
Zowel de waskommen van composietsteen als het bad zijn maatwerk en werden voorzien van Vola-kranen.© Jan Verlinde
De betonnen wanden van het benedenhuis zijn warm gepigmenteerd.
De betonnen wanden van het benedenhuis zijn warm gepigmenteerd.© Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content