Delftse Schotel

Dit bord heb ik onlangs ook op de kop kunnen tikken op een rommelmarktje. Kunt u mij de ouderdom, herkomst en eventueel de waarde bepalen? Diameter is 30cm en de hoogte is 5 cm. Nergens gemerkt. Bij voorbaat bedankt

Delfts Aardewerk.

Deze mooie schotel is van Delfts aardewerk. De Hollandse stad Delft is sinds het tweede kwart van de 17de eeuw het kloppende hart van de Nederlandse faience industrie. Het gaat dus om faience ook tinglazuuraardewerk of plateel genoemd. Het gaat om geel bakkende klei met een laagje wit tinglazuur op, waarop vervolgens een blauwe beschildering werd aangebracht. Het blauw werd in de 17de eeuw een modekleur onder invloed van de import van Chinees porselein, dat dus ook blauw onder glazuur was. Dit porselein had zo’n succes dat alle faiencebakkers in zowel Nederland als België het gingen nabootsen.

Chinees porselein.

Aan dit bord merk je de Oosterse invloed duidelijk, want heel het decor is van Oosterse inspiratie. In het midden, het plat of de spiegel, merken we een Chinese of Japanse rotstuin. De rand is eerder Europees van stijl. Deze schotel werd eind 18de eeuw in een Delftse plateelbakkerij gebakken. De waarde ligt rond de 200 euro. Deze schotels zijn, hoe mooi ook, sterk in waarde gedaald. Dit is het ogenblik om ze te kopen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content