Buitengewoon Belgisch Bouwen reikt Awards uit
Het boek ‘Buitengewoon Belgisch Bouwen’, de opvolger in de reeks van het Belgisch Budget Bouwboek, is een heus coffee table book, groot van formaat en rijkelijk geïllustreerd. De uitgeverij 2voor5 pakt om de twee jaar uit met zo’n uitgebreide versie, die zich niet beperkt tot budgetvriendelijke woningen. Het Budgetboek houdt zich aan projecten gerealiseerd met een beperkt budget.
Dit jaar gaan we voluit en zien we royale projecten van voornamelijk villa’s met veel groen, zwembaden en wat men noemt, een buitengewone architectuur. Voor wie bouwen wil en dit soort woningen het einde vindt, is dit boek echt een inspiratiebron. Je krijgt er meteen ook het kruim bij van de architecten, die dit soort panden optrekken.
Al gaat het vooral om Vlaamse bouwmeesters. Het boek noemt zich wel Belgisch, maar de Franstaligen zijn amper vertegenwoordigd. Daar bestaat wel een verklaring voor. Er wordt gewoon veel meer individueel gebouwd aan Vlaamse kant.
“pur et dur” Deze Franse uitdrukking dekt de lading van het schip. Als je met enige snelheid door het boek bladert, dan zou je bijna kunnen denken dat dit de catalogus is van slechts één grote bouwfirma. Omdat heel veel woningen, niet allemaal natuurlijk, verbazend goed op elkaar lijken. Het gaat bijna telkens om constructivistische composities, een beetje Bauhausachtig en fifties, van twee tot drie balken (schoendozen) die soms op elkaar gestapeld liggen of naast elkaar op een bedje van wat groen.
Het is zo’n beetje zoals de moderne keuken die ons tot vervelends toe verrast met frisse composities op het bord. Die balken zijn dan eens zwart, grijs of liefst wit. Dat is ook het palet van de meeste interieurs. Ronde, golvende vormen en brute materialen komen zelden voor, omdat de meeste bouwheren en bouwmeesters wellicht houden van net, zuiver, glad en strak. De uniformiteit is verrassend groot.
Dit is geen kritiek, maar een vaststelling dat een groot deel van het Vlaamse publiek houdt van propere woningen, zonder chaos, rommel of artistieke nonchalance. Dat heeft minder te maken met het artistieke credo van ‘less is more’ dan met smetvrees. Clean en cool kunnen best arm en burgerlijk zijn. Dat geldt ook voor de interieurs die behoorlijk saai zijn.
Dat neemt niet weg dat zo’n boek je echt verrast, want het moet gezegd, de technische kwaliteit van veel projecten is puik. Of er dan geen andere woningen zijn? Zeker, we publiceren ze trouwens graag in ons blad. Maar de woningen met interieurs en exterieurs die beter passen bij de nonchalante huisstijl van bijvoorbeeld de Elle Decoration, vind je zelden terug bij award.
De lijst van de uitgereikte Architectuur Awards van de Belgische Budget Bouwboeken van de afgelopen jaren:
2007: bureau A154 2009: BLAF Architecten 2010: Lie Ulenaers Architecten 2011: Teema Architecten
2012: Pressaward: bureau DSP2 2012: Partneraward: Architectuurburo Bart Coenen 2012: Architectaward: Marc Macken Architecten 2012: Like-award: Benoit Bladt en denc!-studio (2 winnaars)
Piet Swimberghe
Belgisch Budget Bouwboek, kost 49,95 euro, telt zowat 1000 illustraties (!) en wordt op Batibouw aan het grote publiek voorgesteld.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier