Brussel leefbaarder door groen en stilte
Bruno De Lille lanceert een opmerkelijk project rond stilte in de stad.
Overal duiken initiatieven op om onze steden leefbaarder te maken. Zo siert sinds kort een tijdelijke constructie het Brusselse Fontainasplein om een beetje groen op de Anspachlaan te brengen en lanceert VGC-collegelid Bruno De Lille een project rond stilte.
Duiven die zeep uitscheiden, alledaagse straten met buurtwinkels in een niet té grote stad, een goed uitgewerkt netwerk met openbaar vervoer, autoluwe stadskernen, kleur… het zijn allemaal voorbeelden die collega Leen Creve in haar dossier rond de leefbare stad in Knack Weekend Black Wonen 06 aanhaalt. Bovendien lanceerde het Guggenheim begin augustus, samen met BMW, in New York zijn lab om stadsbewoners samen te brengen rond de toekomst van de stad.
Ook stilte, rust en een groene leefomgeving passen zeker in dat lijstje. Zo lokt de heraanleg van de Brusselse Havenlaan aan Thurn & Taxis, en met die heraanleg het verdwijnen van de 300 platanen, al weken een massa protest van de buurtbewoners uit. En ook aan het Brusselse Fontainasplein beweegt er de laatste weken wat. Met zijn tijdelijke constructie wil Wouter De Raeve van landschapsarchitectuurbureau Dees & Lepage meer groen in de stad brengen. ‘Link’, dat tot 14 oktober te zien is, kadert in Green Days, een Europees project rond stad en natuur, dat in België georganiseerd wordt door vzw AAA.
“Het Plein Fontainas Eilandje-park is het enige stukje groen dat van op de Anspachlaan te zien is. Voor het project heb ik het parkje aan de kant van de Anspachlaan opengemaakt, een tijdelijke constructie legt de link met de Anspachlaan. Volgens mij kan deze plek uitgroeien tot een groene zone aan de Anspachlaan. Met deze constructie willen we het debat rond de stedenbouwkundige aanpak van deze site alvast aanwakkeren”, stelt De Raeve, die eerder al een moestuin opstartte in de buurt van Brussel-Congres.
Stilte graag
Ook Bruno De Lille lanceerde zopas een opmerkelijk voorstel. Met Bessst, een participatietraject rond stilte en rust, wil hij de leefkwaliteit van Brussel verbeteren. Volgens De Lille is de beleidsmatige aanpak in Brussel van stilte als immaterieel, ontastbaar erfgoed uniek in Europa en moet het bijdragen tot imago van Brussel als ‘Eco Capital of Europe’.
Stilte, rust en ruimte zijn een hefboom voor duurzame vormen van stedelijke ontwikkeling. Om het project concreet op te starten richt De Lille een community van stiltebemiddelaars op. Zij worden begeleid door de Vlaamse Gemeenschapscommissie en Waerbeke vzw, een sociaal-culturele beweging rond stilte en leefkwaliteit in Vlaanderen en Brussel.
Symbolisch startmoment
Op zondag 30 oktober vindt het symbolisch startmoment van het project plaats. In het voormalige kunstatelier van de 19e-eeuwse beeldhouwers Salu in Laken wordt ‘Musica callada’ (Stilzwijgende muziek) van de Catalaanse componist Federico Mompou dan integraal uitgevoerd.
De keuze voor 30 oktober is ingegeven door het winteruur dat op die dag in heel Europa ingaat. De klok staat dan één uur stil. Bovendien is het die dag precies tien jaar geleden dat de diverse overheden in ons land de eerste stappen rond een stiltebeleid zetten. Tot slot gaat op dat moment de sensibiliseringscampagne ‘Cultuur van de stilte’ in Vlaanderen en Brussel van start.
Elien Haentjens
Wie graag wil meewerken aan stilte en rust in Brussel, kan zich op de site van Bessst, die in de loop van oktober online komt, aanmelden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier