Brons voor Jules Wabbes in Gent

© General Decoration

Nadat koper het hippe interieurmateriaal was van de afgelopen tijd, maakt brons een comeback. En dan denk je meteen aan de Belgische designicoon Jules Wabbes (1919 – 1974) die prachtige bronzen lampen ontwierp die nu weer in productie zijn en voor het eerst in Vlaanderen worden getoond bij de Gentse interieurontwerper Frederic Hooft.

De iconische honinggraat lampen van Jules Wabbes zijn aan een wedergeboorte toe, want nu worden deze quasi onvindbare vintage relikwieën opnieuw in productie gebracht door de firma die ze ook destijds produceerde. Het gaat om het bedrijf General Decoration dat in 1969 opgericht werd door designer Jules Wabbes en enkele jaren geleden nieuw leven in werd geblazen door de Vincent Colet die internationaal naam en faam verwierf als designantiquair. Hij heeft een nauwe band met de familie Wabbes en vatte het plan op om alle bronzen designobjecten van de designer Jules Wabbes uit de collecties van General Decoration opnieuw in productie te brengen.

Colet gaat daarbij niet over ijs van één nacht. Vooreerst werkt hij samen met kunsthistorica Maria Wabbes, de dochter van Jules, die het archief van de designer beheert. Samen hebben ze aan de hand van voorbeelden en contacten met de voormalige ambachtslui de productie opnieuw opgestart. Want de fabricatie van alle bronzen items, zeker de lampen, blijkt heel complex. Het duurde een hele poos vooraleer de productie weer op punt stond. Nu is het zover en gaat Frederic Hooft, bekend als interieurontwerper en designantiquair onder meer gespecialiseerd in vintage van Wabbes, de gehele collectie voorstellen.

Brons voor Jules Wabbes in Gent
© General Decoration

General Decoration

Het gaat in de eerste plaats om hang- en wandlampen voor binnen en buiten. Alsook elegante kapstokken, kleerhangers, vuurbokken en zelfs prachtige bronzen asbakken en schalen die als vide-poche dienst doen. Sommige objecten zijn deels gelast, andere worden volgens het traditionele procedé gegoten. Het is niet de bedoeling van Vincent Colet om het brons van Jules Wabbes op grote schaal te produceren. Het blijft bij een exclusieve en hoogwaardige vintageproductie.

Brons voor Jules Wabbes in Gent
© General Decoration

Jules Wabbes

Over Jules Wabbes vind je natuurlijk heel wat info op het net. Maar wat moet je ook onthouden?

  • Hij hoort niet thuis in het rijtje van de typische Belgische designers uit de jaren ’50. Wat hij in het begin van de jaren ’50 ontwierp zag er al verbazend ’60 en ’70 én uitgesproken internationaal uit!
  • Hij ontsnapte immers aan de typische Atomiumstijl van de jaren ’50 en koos meteen voor een strakke, architecturale stijl. Wabbes reisde toen al naar de States en ontmoette er onder meer Philip Johnson en Raymond Loewy, en ging er ook samenwerken met de vermaarde producent Edward Wormley. Zijn stijl is van architecturale inspiratie.
  • Doordat Wabbes zijn carrière begon als antiquair-ebenist had hij een bijzondere voeling met kostbare materialen en een verfijnde afwerking. Hij heeft dus nooit massadesign willen produceren op industriële wijze als een Jean Prouvé of Willy Van Der Meeren. Bij Wabbes gaat het om delicaat afgewerkte luxedesign die nu weer bijzonder goed in de markt ligt.

Je kan de gehele collectie bronzen van Wabbes bewonderen van 21 februari tot eind maart bij Frederic Hooft, Gouvernementstraat 20 te Gent.

(Piet Swimberghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content