Belgische Architectuurprijzen voor Energie uitgereikt

© BLAF Architecten

Met de prijzen wil de FAB duurzame kwaliteitsarchitectuur in de kijker zetten.

Om de twee jaar reikt de Koninklijke Federatie van de Architectenverenigingen van België (FAB) haar prijzen voor architectuur en energie uit. Daarmee wil de organisatie kwalitatieve architectuur met een duurzaam en energiebewust karakter in de bloemetjes zetten. De laureaten moeten als voorbeeld functioneren voor een bredere sensibilisering van de maatschappij.

“Voor deze editie zijn meer gezinswoningen en meer projecten van groepswoningbouw, die trouwens een zeer hoge kwaliteit bezitten, ingediend”, stelde architect en FAB-wedstrijdcoördinator Eddy Vanzieleghem tijdens de uitreiking van de prijs in de Brusselse Bozar.

Niet alleen de architecten, maar ook de bewoners van de huizen woonden de prijsuitreiking bij. Dat goede architectuur gelukkig maakt, konden ze stuk voor stuk uit eigen ervaring bevestigen.

Architectuur vs. energie

Uit de 274 ingediende projecten selecteerde een nationale jury 63 genomineerden, die zowel gevestigde namen als jong talent omvatte. Uit die selectie koos een internationale vakjury uiteindelijk 18 genomineerden voor de vier architectuurprijzen en 11 genomineerden voor de drie energieprijzen. Naast die zeven prijzen reikten de sponsors nog drie themaprijzen uit.

Dat de jury van de architectuur- en de energieprijs volgens andere criteria oordelen, bleek bijvoorbeeld in de categorie eengezinswoningen. De architectuurjury verwierp het project van BLAF architecten, omdat het om een nieuwe viergevelwoning in een nieuwe verkaveling gaat. Maar door zijn bijzonder sterke prestatiecijfers kwam het project bij de energiejury wel als laureaat uit de bus.

De winnaars per categorie op een rijtje:

1. Eengezinswoning (architectuur): woning in Sint-Eloois-Winkel (2009) van 51N4E

2. Eengezinswoning (energie): passiefhuis in Lokeren (2010) van BLAF architecten

3. Groepswoningen (architectuur): lofts Rodebroek in Ronse (2009) van Voltarchitecten en Bert Michels

4. Groepswoningen (energie): woningen Brouwerijstraat in Elsene (2010) van R2D2 architecture

5. Niet-residentieel privé (architectuur): ’s Hertogenmolens in Aarschot (2010) van noAarchitecten

6. Niet-residentieel privé (energie): duurzaam kantoor Grontmij Vlaanderen in de Mechelse Stationsstraat (2011) van Arteum Architects

7. Niet-residentieel publiek (architectuur): ex aequo voor de lokalen jeugdbewegingen in Blankenberge (2008) van Architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche en het Cultureel Centrum Victor Jara in Soignies (2009) van L’Escaut Architectures en Bureau d’études Weinand (tijdelijke samenwerking)

De themaprijzen op een rijtje:

1. Prijs voor het origineel gebruik van daglicht (Velux): logistiek centrum KOP in Puurs van URA architecten

2. Beste toepassing van keramische bouwmaterialen (Wienerberger): verbouwing hoeve ‘de Konijnenpijp’ van Lens° Ass

3. Isolatieprijs (Rockwool): Sporthal De Zande in Beernem van Buro II

Elien Haentjens

In nummer 232 van het architectuurtijdschrift A+ vindt u een volledige lijst van de genomineerden per categorie en een uitgebreid verslag over alle winnaars.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content