Art-decokeramiek: van heerlijke kitsch tot artistieke top

© Museum Torhouts Aardewerk

De art deco leverde – zeker in ons land – prachtige stukken keramiek op.

De art deco, de kubistische stijl uit het Interbellum, leverde – zeker in ons land – prachtige stukken keramiek op. In het Museum voor Torhouts Aardewerk, uiteraard in Torhout, kan je een schitterende expo bezoeken over Belgische art-decokeramiek.

Deze expo is een must voor wie van keramiek houdt, want het is een echte verzamelaarsexpo met heel veel stukken en een puike catalogus, een waar handboek voor de verzamelaar. Ons land is een kleiland. Mocht je het niet weten: de eerste bakstenen van West-Europa werden hier in de 11de eeuw gebakken. Eeuwenlang werd hier klei verwerkt tot tegels, potten en siergoed.

Niet alleen in Vlaanderen, maar ook in Wallonië. Daar komt eigenlijk de beste klei vandaan. Van Henegouwen tot in het Maasland werd, en wordt er nog steeds keramiek geproduceerd.

Heerlijke kitsch

Het Interbellum was een ware bloeitijd met veel artistieke ateliers en onnoemelijk veel talent. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde ateliers van Boch Kéramis in La Louvière, Boufflioulx, Andenne, Torhout, Sint-Niklaas, Brugge, Gent, Baudour….en zoveel andere plaatsen. Al dit fraais ontdek je nog wekelijks op de rommelmarkt, waar het gretig wordt opgekocht door verzamelaars.

Dit maakt deze expo uniek, want niet alleen de artistieke top wordt getoond, maar ook de doorsnee, zelfs bescheiden kwaliteit. Zeg maar de kitsch van de jaren ’20 en ’30. Maar het gaat om heerlijke kitsch met vorm en zwier.

Piet Swimberghe

Art Deco Keramiek, tot 4 september in het Museum voor Torhouts Aardewerk in Torhout (Ravenhofstraat).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content