Toyo Ito wint de Pritzker Prize

De Japanner Toyo Ito heeft de Prizker Prize gewonnen. Deze prestigieuze onderscheiding wordt beschouwd als de Nobelprijs voor architectuur.

De Japanner Toyo Ito heeft de Prizker Prize gewonnen. Deze prestigieuze onderscheiding wordt beschouwd als de Nobelprijs voor architectuur.

“Tijdens zijn hele carrière heeft Toyo Ito projecten gerealiseerd die op een prachtige wijze een conceptueel en innoverend aspect met een perfect uitgevoerde realisatie combineren. In veertig jaar carrière heeft hij een uitzonderlijke architectuur gecreëerd voor bibliotheken, schouwburgen, winkels, huizen en zelfs een stadium. Hij slaagt er telkens opnieuw in de grenzen van de architectuur te verleggen”. In die woorden beschrijft de jury van de Pritzker Prize het werk van de winnaar van 2013: Toyo Ito.

De 71-Japanner heeft altijd projecten in harmonie met hun omgeving getekend die tegelijkertijd een opmerkelijke tijdloosheid en soberheid uitstralen. Hij onderscheidt zich ook door zijn permanente zoektocht inzake structuur en innovatie, onder meer voor zijn Tod’s toren of voor zijn tijdelijke paviljoenen zoals de Serpentine Gallery in Londen of het paviljoen dat hij in 2002 in opdracht van de stad Brugge maakte toen de stad Europese Hoofdstad van Cultuur was. Het stadsmonument wordt overigens bedreigd met vernietiging. Hopelijk zal de prijs, die Toyo Ito eind mei in ontvangst mag gaan nemen, doorwegen tijdens de finale beslissing. (FB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content