Open Vld wil panoramavrijheid voor foto’s van openbare gebouwen en kunstwerken
Wie een foto van het Atomium in Brussel of het kunstwerk Totem van Jan Fabre in Leuven wil nemen, moet in principe toestemming vragen of auteursrechten betalen. Dat vinden Open Vld-Kamerleden Patricia Ceysens en Frank Wilryckx niet meer van deze tijd.
Zij hebben, zoals maandag in De Morgen staat, een wetsvoorstel klaar waarin ze het panoramerecht willen inschrijven in ons auteursrecht. Concreet willen ze de vrijheid van het individu om foto’s te nemen in de publieke ruimte laten primeren op de auteursrechtelijke bescherming van kunstwerken of gebouwen in de publieke ruimte.
In dit digitaal tijdperk van sociale media en smartphones maakt iedereen wel eens een leuke foto of selfie. “Onschuldig in de meeste gevallen, maar een foto kan een reproductie zijn van een auteursrechtelijk beschermd werk, zoals een gebouw of kunstwerk. In principe moet je hiervoor steeds de toestemming van de maker vragen, of auteursrechten betalen”, legt Patricia Ceysens uit. Ceysens verwijst naar foto’s van het Brussels Atomium, het kunstwerk Totem van Jan Fabre op het Leuvense Ladeuzeplein of van de gebouwen van Victor Horta.
2075
Een foto van het Atomium bijvoorbeeld mag in principe niet tot 2075, wanneer de ontwerper Waterkeyn 70 jaar zal overleden zijn. De liberale Kamerleden Ceysens en Wilryckx willen daar een mouw aan passen. Ze willen dat mensen naar hartenlust foto’s kunnen nemen van gebouwen en kunstwerken die in de openbare ruimte staan.
“De vrijheid van het individu om foto’s te nemen in de publieke ruimte moet volgens ons primeren op de auteursrechtelijke bescherming van kunstwerken en gebouwen op dat openbare domein. Dat is de logica zelve, temeer omdat de kunstwerken doorgaans met publieke middelen werden aangekocht en het de bedoeling is dat zij daar permanent blijven. Daarom willen wij met ons wetsvoorstel het zogenaamde ‘panoramarecht’ in ons wetboek en auteursrecht opnemen”, luidt het. (Belga/LP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier