Deze plaatsen dienden als inspiratie voor Disneyfilms
Op zoek naar wat vakantie-inspiratie? Neem dan een kijkje welke kastelen en gebouwen als inspiratie hebben gediend voor je favoriete Disneyfilm.
Het sprookjesachtige kasteel van Doornroosje, het Franse dorp uit Belle & het Beest of het Oosterse paleis van de sultan uit Aladdin… de gebouwen uit de Disney klassiekers zitten vastgeroest in ons collectief geheugen en toveren een lach van herkenning op ieders gezicht. Hoeveel keer hebben we immers niet gedroomd te wonen in de woonst van Prinses Yasmine of Aurora?
De architectuur uit de tekenfilms is echter niet zomaar uit de lucht gegrepen. Het bekendste Disneykasteel (het bescheiden optrekje van Prinses Aurora) is namelijk sterk gebaseerd op het 19de eeuwse Neuschwanstein Kasteel in Bavaria, Duitsland. Dit bestaande kasteel was de woonst van Koning Ludwig II, die zich onttrok aan de samenleving door romantische literatuur te lezen en Wagner te beluisteren in zijn kasteel in de ongerepte natuur. Walter Disney en zijn team haalden hun mosterd bij gotische kathedralen zoals de Notre Dame in Parijs, maar ook bij het Hospices de Beaune, dat met zijn veelkleurige daken en geometrische patronen één van de best bewaarde gebouwen in Vlaams-Bourgondische stijl is.
Het dorpje omringd door water, waar Rapunzel dan weer haar toekomst tegemoet gaat in Tangled is dan weer duidelijk gestoeld op Mont Saint-Michel in Normandië, Frankrijk. Een stadje gebouwd op een berg en langs alle kanten omgeven door water spreekt tot de verbeelding, en daarom is het dan ook nog steeds één van Frankrijks grootste toeristische attracties. En voer voor animatiefilms.
Een ander bijzonder kasteel is de woonplaats van de prins die Sneeuwwitje wakker kust in Disney’s oudste geanimeerde langspeelfilm Snow White and the Seven Dwarfs. Volgens velen hebben ontwerpers bij Disney afgekeken bij een kasteel in Spanje: het Alcazar van Segovia. Het werd gebruikt door tal van Spaanse koningen tot het brandschade leed in 1862.
Dat de verblijfplaats van de keizer in Mulan (1998) gebaseerd is op de Verboden Stad in Peking (Beijing) zal niet veel mensen verbazen. Mulan vertelt het traditionele verhaal van Fa Mulan, een strijdster uit de Zuidelijke en Noordelijke Dynastieën in 420-589. Dat een stuk van de tekenfilm zich afspeelt in een afspiegeling van de plaats waaruit de Chinese keizers uit de Ming- en Qing-dynastie regeerden is dus niet zo raar.
Herinner je het paleis van de Sultan in Agrabah? Volgens de vertelstem in Aladdin zou de plek zich bevinden in Arabië (naast de Jordaan), maar ons doet het toch heel hard denken aan de Taj Mahal in India. Dat het paleis gebaseerd is op een mausoleum lijkt vreemd, maar is het niet: Yasmine’s moeder (en de Sultan’s vrouw) is opvallend afwezig tijdens de film. Ze zou dus wel eens overleden kunnen zijn. Ook zijn de dieren in Aladdin niet toevallig typisch Indische dieren: een tijger (Rajah) en een aap (Abu).
(EVH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier