Zo zorg je voor een gezonde brooddoos voor je kinderen: 5 gouden tips van diëtist Karolien Raveydts

© Trixie
Aylin Koksal
Aylin Koksal Journalist Weekend.be

Na een lange zomervakantie is het weer zover: de kinderen gaan weer naar school. Voor ouders betekent dit dat de brooddozen gevuld moeten worden, maar hoe zorg je ervoor dat je kind de hele dag goed gevoed blijft, terwijl jij zelf druk in de weer bent? We spraken met diëtist Karolien Raveydts, die vijf gouden tips deelt om het leven van jou en je kroost een stuk makkelijker én gezonder te maken.

Karolien Raveydts is diëtist. Haar aanpak draait om intuïtief eten: geen strikte lijstjes of verboden voedingsmiddelen, maar leren wat voeding met je lichaam doet. ‘In mijn aanpak probeer ik altijd kinderen kennis mee te geven over voedsel, zodat ze zelf bewuste keuzes kunnen maken. Op die manier leren ze luisteren naar hun lichaam en begrijpen ze wat er nodig is om de dag door te komen.’

1. Betrek je kind bij de boodschappen

‘Een fantastische manier om je kind enthousiast te maken voor gezond eten, is door ze te betrekken bij het winkelen. Neem je kind mee naar de supermarkt en laat ze zelf kiezen wat er in hun brooddoos komt. “Wil je vandaag paprika of cherrytomaatjes in je lunch?” Dit soort keuzes geeft je kind een gevoel van autonomie, wat hun motivatie om gezonde voeding te eten vergroot.

Daarnaast kun je een leuke twist geven aan het samenstellen van de lunch. Leg alle gesneden groenten en fruit op het aanrecht en laat je kind zelf zijn of haar brooddoos vullen. Dit maakt de ervaring interactief en stimuleert hen om verschillende gezonde opties uit te proberen. Door hen te betrekken, creëer je niet alleen een leuk moment samen, maar ook een bewustere kijk op voeding.’

2. Leg de lat niet te hoog

‘Als het gaat om het maken van gezonde schoollunches, breekt er vaak paniek uit. Veel ouders denken: “Ik kan nooit een supergezonde lunch in elkaar flansen; die lat ligt te hoog, dus ik laat het maar zitten.” Het goede nieuws is dat een gezonde lunch helemaal niet veel tijd hoeft te kosten.

Begin eenvoudig: vervang die witte boterhammen door volkorenvarianten of probeer eens een wrap met hummus. Zelfs het ruilen van chocopasta voor geplet fruit of een confituur met weinig suiker kan al een positieve stap zijn. Het draait om kleine aanpassingen die al een wereld van verschil kunnen maken. Geef jezelf de ruimte om te experimenteren en ontdek wat voor jullie gezin het beste werkt.’

3. Zorg voor variatie en voldoende voeding

‘Je kind heeft een flinke dosis energie nodig om de schooldag door te komen, zowel om zich te concentreren in de klas als om volop te kunnen spelen tijdens de pauzes. Daarom is het essentieel dat de brooddoos voldoende voedingsstoffen bevat.

Eiwitten en gezonde vetten zijn belangrijk voor een energieke en verzadigde schooldag. Koolhydraten spelen ook een belangrijke rol als energiebron. Snelle suikers en enkelvoudige koolhydraten, zoals witte boterhammen met choco, worden snel opgenomen en bieden slechts tijdelijk energie. Trage suikers en complexe koolhydraten daarentegen, zoals volkorenproducten, geven de energie geleidelijk af en hebben langer effect.

Hoe vezelrijker de voeding, hoe trager de opname en hoe langer de energie beschikbaar blijft. Om ervoor te zorgen dat je kind goed voorbereid en vol energie aan de schooldag begint, is variatie in de brooddoos cruciaal. Hoewel boterhammen de gemakkelijkste optie zijn, kunnen ze snel gaan vervelen. Varieer eens met alternatieven zoals volkoren wraps, crackers of soepstengels met een dip. Een restje koude pastasalade kan ook voor de nodige afwisseling zorgen.’

4. Maak de lunch leuk voor je kind

‘Als ouder kan het gemakkelijk zijn om in de routine van standaard lunches te vervallen, waarbij je steeds dezelfde vertrouwde keuzes in de brooddoos stopt. Maar laten we eerlijk zijn: wie vindt het leuk om telkens hetzelfde te eten? Om je kind aan te moedigen gezond te eten, kun je best proberen om lunch voor hen interessant en aantrekkelijk te maken.

Een eenvoudige manier om wat leven in de lunch te brengen, is door met een kartelmesje leuke vormpjes uit wortels of komkommers te snijden. Deze speelse presentatie maakt het eten niet alleen aantrekkelijker, maar kan ook de eetlust van je kind stimuleren. Heb je weinig tijd? Geen probleem! Kies dan voor kant-en-klare snackgroenten uit de supermarkt — gezond én praktisch.

Overweeg daarnaast om een lunchbox met verschillende compartimenten aan te schaffen, zoals een bento-box van Trixie. Hiermee houd je de ingrediënten gescheiden en vers, wat het voor je kind extra leuk maakt om te ontdekken wat er allemaal in de box zit. Het biedt de mogelijkheid om te variëren in smaken en texturen, waardoor de maaltijd altijd interessant blijft. En zo vermijd je ook doorweekte boterhammen. Een goed gevulde en aantrekkelijk gepresenteerde lunch zorgt ervoor dat je kind niet alleen goed gevoed is, maar ook met enthousiasme aan de schooldag begint.’

5. Bereid je goed voor

‘Voorbereiding is de sleutel tot gezonde keuzes. Zorg ervoor dat je een beetje tijd inplant om alles voor de week klaar te maken. Reserveer bijvoorbeeld een halfuur op zondag. Dit kan enorm helpen om de drukte van de week te verlichten. Kook wat eitjes, bak wat kip of vis, snijd groenten, maak een fruitsalade, snijd kaasblokjes en bananenpannenkoekjes.

Met deze voorbereidingen zorg je ervoor dat je altijd een goedgevulde en voedzame brooddoos kunt samenstellen zonder dat het elke dag te veel tijd kost. Gezond eten wordt zo een fluitje van een cent voor zowel jou als je kind! Door met een beetje planning en betrokkenheid te werken, wordt gezond eten een stuk eenvoudiger en leuker.’

Op zoek naar inspiratie om zelf aan de slag te gaan? Ontdek hier drie heerlijke recepten om het nieuwe schooljaar gezond van start te laten gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content