Zo maak je een lekkere quiche

Waarmee houd je best rekening om een geslaagde quiche op tafel te toveren? Tien tips.

Een quiche is een gezouten taart met een vulling gebaseeerd op geklopte eieren en room. Het gerecht is oorspronkelijk afkomstig uit Lotharingen, heeft naast eieren en room ook buikspek als onmisbaar ingrediënt en groeide uit tot een klassieker van de Franse keuken. Waarmee houd je best rekening om een geslaagde quiche op tafel te toveren?

Voor een goede quiche heb je in eerste instantie goede producten nodig, zoals fijn deeg, eersteklas eieren, room of melk, groenten en verse kruiden.

Hoe dikker het deeg en hoe meer beslag, hoe machtiger de quiche is. Een hedendaagse, lichte quiche is gebaseerd op veel groenten en weinig deeg en beslag.

Om een quiche lichter te maken, kan je de room vervangen door halfontvette melk. Bij een quiche Lorraine vervangt men vet buikspek door mager spek of magere ham.

Voor de samenstelling van het beslag meng je de ingrediënten zo snel mogelijk: hoe korter het mengproces, hoe makkelijker het deeg zich laat uitrollen en vormen.

Het deeg is klaar voor gebruik, wanneer het niet meer aan de handen plakt en je makkelijk een bol of worst kan vormen.

Het deeg wordt zo dun mogelijk uitgerold: hoe fijner, hoe beter.

Kies als bakvorm liefst een springvorm bedekt met antikleeflaag.

Een quiche is gaar wanneer de saus gestold is en bij het schudden van de vorm stevig blijft.

Laat na het bakken de quiche gedeeltelijk afkoelen en verwijder pas dan de vorm.

Bij een quiche horen een frisse, gemengde salade, aangemaakt met een eenvoudige vinaigrette en een glas lichte rode of witte wijn of cider.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content