Welke superfoods zijn de moeite en welke niet?
Disclaimer: Laat je door ons vooral niet tegenhouden te eten waar je zin in hebt! Maar eet het liefst wel omdat je het lekker vindt, niet omdat je gelooft dat deze producten wonderen doen voor je gezondheid.
Lees ook:Waarom superfoods niet zo super zijn
De moeite
Want: de groene blaadjes zitten vol vitamine A, C en K, antioxidanten, mineralen en vezels. Een heel boek vol dus.
Marketingstunt
Want: ze bevatten dan wel behoorlijk wat vezels en antioxidanten en zijn laag in calorieën: ze zijn niet gezonder dan eender welke andere bes. En al helemaal niet als je de gedroogde variant eet. In dat geval betaal je gewoon veel voor geïmporteerde brokjes zoetigheid.
Met mate
Want: er wordt gezegd dat chiazaad zou helpen bij het afvallen, doordat de zaadjes zoveel water opnemen en je daardoor sneller een verzadigd gevoel geven. Dat is tot nu toe echter niet bewezen. Bovendien is chiazaad niet voor iedereen geschikt: het werkt bloedverdunnend en -verlagend. Wel bevat het allerlei dingen die goed voor je zijn, zoals eiwitten, vezels en antioxidanten en vooral: is het gewoon cool omdat het pudding wordt.
De moeite
Want: het wetenschappelijk bewijs ligt op tafel: kaneel heeft een stabiliserende werking op je bloedsuikerspiegel. Voor wie diabetes (of een te voeden suikerverslaving) heeft, kan het dus helpen. Voorts is het vooral onmisbaar in een appeltaart.
De moeite
Want: hoe onpretentieus ze ook zijn, uien, look, prei en bieslook werken erg ontgiftend. Ze bevatten een krachtige stof waarvan al is aangetoond dat ze virussen en bacteriën zou helpen doden. Ui-achtigen ontgiften zo sterk dat ze ook kankerverwekkende stoffen zouden helpen uitdrijven. (Letterlijk pittig detail: ze zijn wel op hun best als je ze rauw eet.)
De moeite
Want: het vruchtvlees van de baobabvrucht bevat meer vitamine C dan zes sinaasappels, massa’s antioxidanten, kalium, vezels en ijzer. Op Afrikaanse savannes, waar de vrucht vandaan komt, is het dus een welkome aanvulling in het dagelijks dieet. De vraag is natuurlijk hoeveel daar nog van overblijft in poedervorm.
Met mate
Want: de toegeschreven gezondheidsvoordelen zijn niet bewezen. Gebruik het gerust als je houdt van de smaak, maar verwacht geen wonderen.
De moeite
Want: Als je er tenminste geen massa’s suiker bij kapt, helpt groene thee om je cholesterolgehalte onder controle te houden. That’s science.
De moeite
Want: ze zitten vol plantaardige eiwitten, vitaminen, antioxidanten en vezels. Bonen en linzen zijn het levende bewijs dat ‘superfoods’ niet hip, trendy en duur hoeven te zijn.
Met mate
Want: hennep is niet ongezond (daarvoor bevat het teveel vezels, vitaminen, eiwitten en mineralen), maar voorlopig is nog geen enkele gezondheidsclaim bewezen. Kwaad kan het alleszins niet (pluspunten voor de ecologische teelt en de veelzijdigheid: de vezels worden ook gebruikt om textiel van te maken), maar voor mensen die problemen hebben met de bloedstolling wordt het niet aangeraden.
Marketingstunt
Want: in Peru is quinoa armemenseneten dat niet als superfood (laat staan lekker) wordt beschouwd, maar als noodzakelijk. Het is zeker niet slecht voor je, maar vooral eerder hip dan übergezond. En dat hebben marketeers goed gezien.
De moeite
Want: ze zitten vol vezels, wat goed is voor je cholesterolgehalte en transit. Eet wel enkel the real deal en vermijd express-varianten waar al vanalles aan is toegevoegd.
Met mate
Want:studies suggereren wel dat regelmatig pollen eten zou kunnen helpen tegen allergieën, maar voorlopig is er nog te weinig onderzoek gedaan om dat 100 % zeker te weten. Ook de andere toegedichte gezondheidsvoordelen (‘meer energie!’, ‘zachtere huid!’) zijn niet bewezen. Net als chiazaad kunnen ze echter bloedverdunnend werken, dus zijn ze minder geschikt voor wie medicijnen slikt. Bovendien wordt er afgeraden om er te veel van te eten, omdat je er door de grote hoeveelheid aminozuren juist wel allergisch aan zou kunnen worden.
De moeite (als je misselijk bent)
Want: de pittige wortel werkt gewoon echt tegen misselijkheid.
Marketingstunt
Want: vers zijn ze misschien echte ‘superfoods’, maar gedroogd – zoals je ze hier bij ons doorgaans vindt – zijn het vooral suikerbommetjes. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de gezondheidsclaims rond de bessen, behalve dan dat ze antioxidanten bevatten. De algemene conclusie: je kan evengoed rozijnen eten.
De moeite
Want: net ontkiemde planten bevatten erg veel voedingswaarde. Logisch, want er moet een grote plant uit voortkomen. Ook antioxidanten en proteïnen haal je eruit. Bovendien zijn ze ook goed voor de portefeuille, want je kan ze gemakkelijk zelf telen, zelfs al heb je geen moestuin.
Met mate
Want: koffie heeft geen topreputatie, maar als je het met mate drinkt en het niet vollaadt met suiker, zit je wel safe. Meer zelfs: koffie zou de grootste bron zijn van antioxidanten voor de gemiddelde Amerikaan.
Marketingstunt
Want: het bevat wel antioxidanten, maar niet genoeg om op te kunnen tegen het feit dat het nog steeds suiker is. Een betere keuze zou ahornsiroop zijn, maar ook daar wordt spaarzaam gebruik aangeraden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier