Week zonder verspilling, dag 7: stop met lekkere stukken van je groenten weg te gooien

Strikvraag: staat er afval op deze foto? © Getty
Eva Kestemont
Eva Kestemont Journalist KnackWeekend.be

Ongeveer een derde van het geproduceerde voedsel wordt weggegooid. Om daar een einde aan te helpen maken, lanceert antiverspillingsapp Too Good To Go nu de Zeven Dagen Zonder Verspilling, met elke dag een nieuwe uitdaging. Op zondag: er is meer eetbaar aan je groenten dan je soms denkt.

Voor heel wat mensen start koken met snijden, schillen en wegsmijten. Er hangt immers heel wat ballast aan groenten, wil hun idee: met loof, schillen, pitten, harten en uiteindes van groenten kan je niet veel. Dat is een misvatting. Enkele minder bekende eetbare delen van vaak gegeten groenten.

bouillon

1/10

Eerst en vooral: bouillon Afval bestaat simpelweg niet in de keuken als je er niet eerst bouillon van hebt getrokken. Elk onderdeel van groenten bevat smaak en vitaminen. Het is dan ook ronduit zonde om dat niet volledig te benutten. Bewaar je snijafval vanaf nu in een pot met deksel in de koelkast, die je door de week al kokend aanvult. Trek dan tijdens het weekend of wanneer je een redelijke hoeveelheid hebt verzameld bouillon van je resten. Dat kost jou amper vijf minuten actief werk en maakt soepen, sauzen en gerechten veel lekkerder.

Pompoen - Hoef je niet te schillen - Gekruide, geroosterde pitten zijn een heerlijke (en gezondere) vervanger van borrelnootjes

2/10

Pompoen – Hoef je niet te schillen – Gekruide, geroosterde pitten zijn een heerlijke (en gezondere) vervanger van borrelnootjes

Wortels - Hoef je niet te schillen - Ook de uiteindes zijn gewoon eetbaar - Ook het loof is eetbaar, en bijvoorbeeld erg lekker als goedkope basis voor een frisse pesto.

3/10

Wortels – Hoef je niet te schillen – Ook de uiteindes zijn gewoon eetbaar – Ook het loof is eetbaar, en bijvoorbeeld erg lekker als goedkope basis voor een frisse pesto.

Broccoli • Het stammetje is perfect eetbaar, en zeker wanneer je de soms ietwat taaie schil en houtige onderstuk verwijdert. Laat zich goed verwerken in soepen of stoofpotten.

4/10

Broccoli • Het stammetje is perfect eetbaar, en zeker wanneer je de soms ietwat taaie schil en houtige onderstuk verwijdert. Laat zich goed verwerken in soepen of stoofpotten.

Bloemkool • Bladeren en stengels die rond de bloemkool zitten, zijn eetbaar. Erg lekker in stoofpotten, soepen of in stukjes gesneden onder aardappelpuree. • Dat geldt ook voor de stam.

5/10

Bloemkool • Bladeren en stengels die rond de bloemkool zitten, zijn eetbaar. Erg lekker in stoofpotten, soepen of in stukjes gesneden onder aardappelpuree. • Dat geldt ook voor de stam.

Radijzen - Het loof van radijzen is een groente apart, die je gratis en voor niets bij je pittige knolletjes krijgt. Je kan de blaadjes verwerken in een salade als ze lekker vers zijn. Wel opletten als je ze rauw gebruikt dat je enkel de jonge blaadjes gebruikt: oudere exemplaren hebben soms kleine stekeltjes. Daar kan je wel weg mee in soep, of onder aardappelpuree.

6/10

Radijzen – Het loof van radijzen is een groente apart, die je gratis en voor niets bij je pittige knolletjes krijgt. Je kan de blaadjes verwerken in een salade als ze lekker vers zijn. Wel opletten als je ze rauw gebruikt dat je enkel de jonge blaadjes gebruikt: oudere exemplaren hebben soms kleine stekeltjes. Daar kan je wel weg mee in soep, of onder aardappelpuree.

Aardappelen - Hoef je niet te schillen… - … maar als je het liever wel doet, kan je nog altijd chips maken van de schillen!

7/10

Aardappelen – Hoef je niet te schillen… – … maar als je het liever wel doet, kan je nog altijd chips maken van de schillen!

Bieten - Het loof is eetbaar en erg lekker in salade

8/10

Bieten – Het loof is eetbaar en erg lekker in salade

Prei
-	Het groen is gewoon eetbaar, maar iets pittiger van smaak dan het witte deel. Laat zich goed verwerken in soepen, een lokale guacamole maar bijvoorbeeld ook in een pittige prei-olie. 
-	Smijt de wortels niet weg, maar zet ze in een glaasje water en plant daarna uit in aarde, dan heb je enkele weken later een nieuwe prei, gratis en voor niks.

9/10

Prei – Het groen is gewoon eetbaar, maar iets pittiger van smaak dan het witte deel. Laat zich goed verwerken in soepen, een lokale guacamole maar bijvoorbeeld ook in een pittige prei-olie. – Smijt de wortels niet weg, maar zet ze in een glaasje water en plant daarna uit in aarde, dan heb je enkele weken later een nieuwe prei, gratis en voor niks.

Selder - De bladeren van selder smaken naar… selder, maar dan wel iets intenser. Kunnen perfect gegeten worden, of mee in de soep of smoothie gedraaid. - Het wortelstuk kan net als bij prei een nieuwe selder opleveren. Een paar dagen parkeren in een glaasje water en je ziet de eerste nieuwe stengels al komen.

10/10

Selder – De bladeren van selder smaken naar… selder, maar dan wel iets intenser. Kunnen perfect gegeten worden, of mee in de soep of smoothie gedraaid. – Het wortelstuk kan net als bij prei een nieuwe selder opleveren. Een paar dagen parkeren in een glaasje water en je ziet de eerste nieuwe stengels al komen.

bouillon

1/10

Eerst en vooral: bouillon Afval bestaat simpelweg niet in de keuken als je er niet eerst bouillon van hebt getrokken. Elk onderdeel van groenten bevat smaak en vitaminen. Het is dan ook ronduit zonde om dat niet volledig te benutten. Bewaar je snijafval vanaf nu in een pot met deksel in de koelkast, die je door de week al kokend aanvult. Trek dan tijdens het weekend of wanneer je een redelijke hoeveelheid hebt verzameld bouillon van je resten. Dat kost jou amper vijf minuten actief werk en maakt soepen, sauzen en gerechten veel lekkerder.

Pompoen - Hoef je niet te schillen - Gekruide, geroosterde pitten zijn een heerlijke (en gezondere) vervanger van borrelnootjes

2/10

Pompoen – Hoef je niet te schillen – Gekruide, geroosterde pitten zijn een heerlijke (en gezondere) vervanger van borrelnootjes

Wortels - Hoef je niet te schillen - Ook de uiteindes zijn gewoon eetbaar - Ook het loof is eetbaar, en bijvoorbeeld erg lekker als goedkope basis voor een frisse pesto.

3/10

Wortels – Hoef je niet te schillen – Ook de uiteindes zijn gewoon eetbaar – Ook het loof is eetbaar, en bijvoorbeeld erg lekker als goedkope basis voor een frisse pesto.

Broccoli • Het stammetje is perfect eetbaar, en zeker wanneer je de soms ietwat taaie schil en houtige onderstuk verwijdert. Laat zich goed verwerken in soepen of stoofpotten.

4/10

Broccoli • Het stammetje is perfect eetbaar, en zeker wanneer je de soms ietwat taaie schil en houtige onderstuk verwijdert. Laat zich goed verwerken in soepen of stoofpotten.

Bloemkool • Bladeren en stengels die rond de bloemkool zitten, zijn eetbaar. Erg lekker in stoofpotten, soepen of in stukjes gesneden onder aardappelpuree. • Dat geldt ook voor de stam.

5/10

Bloemkool • Bladeren en stengels die rond de bloemkool zitten, zijn eetbaar. Erg lekker in stoofpotten, soepen of in stukjes gesneden onder aardappelpuree. • Dat geldt ook voor de stam.

Radijzen - Het loof van radijzen is een groente apart, die je gratis en voor niets bij je pittige knolletjes krijgt. Je kan de blaadjes verwerken in een salade als ze lekker vers zijn. Wel opletten als je ze rauw gebruikt dat je enkel de jonge blaadjes gebruikt: oudere exemplaren hebben soms kleine stekeltjes. Daar kan je wel weg mee in soep, of onder aardappelpuree.

6/10

Radijzen – Het loof van radijzen is een groente apart, die je gratis en voor niets bij je pittige knolletjes krijgt. Je kan de blaadjes verwerken in een salade als ze lekker vers zijn. Wel opletten als je ze rauw gebruikt dat je enkel de jonge blaadjes gebruikt: oudere exemplaren hebben soms kleine stekeltjes. Daar kan je wel weg mee in soep, of onder aardappelpuree.

Aardappelen - Hoef je niet te schillen… - … maar als je het liever wel doet, kan je nog altijd chips maken van de schillen!

7/10

Aardappelen – Hoef je niet te schillen… – … maar als je het liever wel doet, kan je nog altijd chips maken van de schillen!

Bieten - Het loof is eetbaar en erg lekker in salade

8/10

Bieten – Het loof is eetbaar en erg lekker in salade

Prei
-	Het groen is gewoon eetbaar, maar iets pittiger van smaak dan het witte deel. Laat zich goed verwerken in soepen, een lokale guacamole maar bijvoorbeeld ook in een pittige prei-olie. 
-	Smijt de wortels niet weg, maar zet ze in een glaasje water en plant daarna uit in aarde, dan heb je enkele weken later een nieuwe prei, gratis en voor niks.

9/10

Prei – Het groen is gewoon eetbaar, maar iets pittiger van smaak dan het witte deel. Laat zich goed verwerken in soepen, een lokale guacamole maar bijvoorbeeld ook in een pittige prei-olie. – Smijt de wortels niet weg, maar zet ze in een glaasje water en plant daarna uit in aarde, dan heb je enkele weken later een nieuwe prei, gratis en voor niks.

Selder - De bladeren van selder smaken naar… selder, maar dan wel iets intenser. Kunnen perfect gegeten worden, of mee in de soep of smoothie gedraaid. - Het wortelstuk kan net als bij prei een nieuwe selder opleveren. Een paar dagen parkeren in een glaasje water en je ziet de eerste nieuwe stengels al komen.

10/10

Selder – De bladeren van selder smaken naar… selder, maar dan wel iets intenser. Kunnen perfect gegeten worden, of mee in de soep of smoothie gedraaid. – Het wortelstuk kan net als bij prei een nieuwe selder opleveren. Een paar dagen parkeren in een glaasje water en je ziet de eerste nieuwe stengels al komen.

Meer tips en recepten vind je via Toogoodtogo.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content