Waarom we een voorbeeld moeten nemen aan het dieet van katten
Dat katten snuggere beestjes zijn is algemeen bekend, maar dat ze hun eten selecteren op basis van voedingswaarde in plaats van smaak is een eigenschap die zelfs mensen niet bezitten.
Wanneer kinderen hun neus ophalen voor broccoli kan je uren spenderen aan ze overtuigen met het argument dat deze groente “goed voor hen is”. Met een kat zal je dat probleem niet voorhebben, en nee, dat is niet omdat katten geen broccoli eten. Een nieuwe studie heeft immers uitgewezen dat katten hun voedsel niet kiezen op basis van geur, smaak of textuur, maar op basis van voedingswaarde.
Onderzoekers van het Verenigd Koninkrijk en Australië werkten samen aan de studie; ze gaven katten verschillende smaken van voer over een termijn van verschillende weken. Soms had het voer een behoorlijk traditionele smaak, zoals konijn of kabeljauw, in andere gevallen was het voedsel voorzien van bijvoorbeeld een sinaasappelsmaak.
In het begin gingen de katten uiteraard voor het voedsel dat voor hen het beste smaakt, maar toen “leerden” welk voedsel het beste voor hen was (nadat ze alles toch eens geproefd hadden) selecteerden ze het voer op basis van de nutriënten, meer specifiek op basis van de hoeveelheid eiwitten en vetten er aanwezig waren.Naarmate de tijd verstreek gingen katten steeds voor het voedsel met de beste vet-eiwitverhouding, zelfs als dat voedsel naar sinaasappel smaakte.
Wanneer je kat voortaan nog eens bedenkelijk staat te staren naar haar bakje dure dierenvoeding, besef dan dat je kat echt wel weet wat het beste voor haar is. (KS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier