Waarom kaas en thee de beste vrienden zijn
Stel: je organiseert een kaasavond, maar je gezelschap lust geen bier, en wijn is al evenmin hun ding. Opteer dan eens voor thee. A match made in heaven, zo weet thee-experte Fabienne Effertz.
Bier – bij voorkeur van Belgische makelij -, en ook wijn, dat spreekt. Maar thee en kaas? Het is wellicht niet meteen wat in de doorsnee huiskamer aan ‘un mariage harmonieux’ doet denken. En toch. Niets is minder waar, als we thee-experte Fabienne Effertz mogen geloven. ‘Het zijn twee compleet verschillende smaken die elkaar wonderwel aanvullen en je een nieuwe gastronomische smaaksensatie doen beleven’, oordeelt ze. Effertz heeft zo haar redenen, en wil ons daarvan overtuigen met een tasting.
We namen dus zelf de proef op de som, kregen enkele verrassende combinaties met Zwitserse kazen voorgeschoteld en stelden vast dat de pairing verre van een slecht idee is, integendeel. Hier enkele smaakcombinaties die je zeker een kans moet geven als je nog sceptisch bent:
Kaas: Emmentaler AOP des Grottes
Smaak: Licht bittere toets
Thee: Sencha Okimudori (groene thee) – Japan
Garnituur: Vijgenjam, abrikozen en dadels
Kaas: Tête de Moine AOP
Smaak: Meer uitgesproken
Thee: Men Ding Gan Lu (groene thee) – China
Garnituur: Appel-, peren, abrikozencompote
Kaas: Le Gruyère d’Alpage AOP
Smaak: Meer uitgesproken
Thee: Hu Long Jin (groene thee) – China
In het broodmandje: Krokantjes met Gruyère
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier