Van koffie tot chocolade: vier fairtradenieuwtjes voor foodies

© Getty Images/EyeEm
Alexander Hallaert Stagiair Knack Weekend

We serveren je de lekkerste nieuwigheden en trends. Deze week: fairtradenieuws voor foodies naar aanleiding van de Week van de Fair Trade van 6 tot 16 oktober.

Boon voor fair trade

Drie (h)eerlijke nieuwkomers voor koffiefanaten.

1. Bar Just

Begin deze zomer opende in Stefano Boeri’s Palazzo Verde in Antwerpen Circuit, een hotspot voor duurzaamheid en circulariteit met onder meer een Kringwinkel, een naai- en een herstelatelier en een natuurkapper. Op adem komen kan je bij Bar Just, een fris ingerichte fairtradekoffiebar van Oxfam.

Jef Cassiersstraat 29, 2000 Antwerpen. circuitantwerpen.be

1
1

2. Uphill Brewing co

Coldbrews ontmoeten fair trade in twee nieuwe, nitro infused koffiedrankjes van het Belgische Uphill Brewing co. Elk blikje bevat 20 gram fairtradekoffie van Colombiaanse plantages waar uitsluitend vrouwen werken, en verder enkel water en stikstof, wat de koffie zijn romige, zoete smaak bezorgt. Naast een Black Coffee (19,20 euro voor 6 blikjes) is er ook een latte met een scheut havermelk (21,60 euro voor 6 blikjes), eveneens honderd procent vegan.

uphillbrewingco.com

3. Koffiebranderij Vandekerckhove

De webshop van de bekendste Gentse koffierooster lanceerde zopas zijn eerste pakjes met een fairtradelabel. De pittige topmelange Rimaud Fair Trade (vanaf 5 euro voor 250 gram) combineert bonen uit Rwanda, Brazilië en Colombia, terwijl er voor de Peruviaanse Jumarp El Plato Fair Trade (vanaf 6,50 euro voor 250 gram) wordt samengewerkt met een lokale vereniging van koffieboeren.

vandekerckhove1854.be

3
3

198

Zoveel FairTradeGemeenten telt Vlaanderen ondertussen. Het wereldwijde initiatief ontstond precies twintig jaar geleden in het Britse Garstang en beloont gemeenten die zich actief inzetten voor eerlijke handel en fairetradehandelaars ondersteunen. Zo werd in Brugge een Fair Trade Chocoladewandeling uitgewerkt waarin je onder begeleiding van een gids lokale winkels ontdekt, terwijl Sint-Niklaas samen met de lokale Oxfam-Wereldwinkels een fietsroute langs twintig eerlijke adressen uitwerkte.

fairtradegemeenten.be, brugge.be/fair-trade-chocoladewandeling, ontdeksintniklaas.be/nl/zien-en-doen/fietsen/fairtrade-fietsroute

Van koffie tot chocolade: vier fairtradenieuwtjes voor foodies

Ook onze site speelt in op de Week van de Fair Trade. Maak o.a. kennis met de chocolatiers Declercq en Renard.

weekend.be/weekvandefairtrade, weekvandefairtrade.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content