Een Belg die naar Londen reist, heeft naast de te bezoeken musea, restaurants en conceptstores hoogstwaarschijnlijk geen lijstje brouwerijen neergepend dat hij koste wat het kost wil afwerken. Jammer, want Londen is op dit moment een absolute hotspot voor bierproevers. We praten met lokale brouwers en bierkenners over hun favoriete craft breweries en pubs, zo is de zytholoog in jou weer helemaal mee.
...

Een Belg die naar Londen reist, heeft naast de te bezoeken musea, restaurants en conceptstores hoogstwaarschijnlijk geen lijstje brouwerijen neergepend dat hij koste wat het kost wil afwerken. Jammer, want Londen is op dit moment een absolute hotspot voor bierproevers. We praten met lokale brouwers en bierkenners over hun favoriete craft breweries en pubs, zo is de zytholoog in jou weer helemaal mee. In de late negentiende eeuw was Londen een bierwalhalla, met brouwerijen en levendige pubs. De Britten dronken pale ale, een afgeleide van de befaamde India pale ale of een glas donker bier, porter genaamd. De stijgende vastgoedprijzen, het steeds drukkere verkeer en de voorkeur voor pils van op het Europese vasteland deden de Londense brouwerijen in de twintigste eeuw de das om. In 2006 telde de Britse hoofdstad nog maar twee brouwerijen - Fullers, een authentieke brewery opgericht in 1845 en Meantime, een nieuwkomer die het begin van de craftbeerbeweging zou inleiden. Intussen staat de teller opnieuw op honderd. We praten over deze spectaculaire revival met Pete Brown, een van de bekendste Britse bierschrijvers. 'De Britten zijn heel laat op de kar van het craftbeer gesprongen', vertelt Pete. In zowat alle grote steden wereldwijd waren kleinschalige, onafhankelijke en experimentele brouwers de bierscene op zijn kop aan het zetten toen Londen pas wakker werd. Maar zodra de beweging op gang kwam, ging het hard. En zoals het Londenaars betaamt, zijn we er nu van overtuigd dat wij craftbeer hebben uitgevonden.' (lacht) Het bijzondere is dat je in Londen authentieke bieren - zoals een cask ale, een ongefilterd, ongepasteuriseerd bier dat fermenteert op het vat - kunt drinken naast excentrieke creaties van moderne craft brewers. In pubs leven die bierstijlen harmonieus naast elkaar. Ook in de vele kleine brouwerijen in de stad kun je bier proeven - op enkele meters van de brouwinstallatie. De meeste van die nieuwe brouwerijen zijn gevestigd in oude industriële gebouwen in het snel gegentrificeerde oosten van de stad. Befaamd is ook de Bermondsey Beer Mile: de voormalige garages en taxistandplaatsen onder de spoorwegbogen van de oudste spoorweglijn van Londen zijn intussen ingepalmd door een twintigtal kleine brouwerijen. Een ideale setting voor een kroegentocht. 'Ik raad je dan ook aan om op donderdag te gaan', tipt Pete. 'In het weekend zitten de bars overvol en heb je veel kans om in een vrijgezellenweekend terecht te komen.' 'De vloedgolf aan brouwerijen in steden is mogelijk geworden door de zachte huurprijzen van oude industriële panden in minder populaire wijken', vertelt Alex Millhouse-Smith, brouwer bij de North Brewing Company in Leeds. 'Maar de brouwerijen hebben die buurten ook opgewaardeerd, wat er - ironische genoeg - toe leidt dat sommige brouwerijen hun locatie niet meer kunnen betalen en gedwongen zijn om te verhuizen.' Hij vertelt dat er ook een heel aantal interessante brouwerijen zijn die bewust gekozen hebben voor een vestiging op het platteland; die brouwerijen op idyllische locaties hebben vaak een biershop of proefruimte waar dagtrippers kunnen verpozen. Zo raadt Alex een bezoek aan Verdant in Falmouth, Wild Beers in Somerset of Duration in West Norfolk aan om de rurale craftbeerscene te ontdekken.