Tomaat is de populairste groente

© iStock

De tomaat blijft aanvoerder van de lijst met de populairste groenten in België. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Belgen kochten in 2015 ongeveer dezelfde groenten en fruit aan als in 2015. Dat is de belangrijkste conclusie van marktonderzoekbureau GfK Belgium, dat in opdracht van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) de aankopen van fruit en groenten volgt bij 5.000 Belgische gezinnen. De top tien van populairste groenten blijft ongewijzigd, en ook wat fruit betreft zijn er weinig wijzigingen.

De tomaat blijft de meest aangekochte groente, gevolgd door wortelen, ui, witloof en sla. Pastinaak, rode biet, aubergines en radijzen werden in 2015 populairder.

Ook kochten de gezinnen in 2015 meer voorverpakte gemengde sla, ten koste van een aantal verse slasoorten.

Wat fruit betreft zijn appel, banaan, sinaasappel en mandarijn de populairste soorten. Opvallend is wel dat aardbeien uit de top tien tuimelden, omdat ze vorig jaar duurder waren dan gewoonlijk.

Ook ananas en trosbessen moesten aan populariteit inboeten. Blauwe bessen, braambessen, vijgen en frambozen werden dan weer meer verkocht.

Door de hogere prijzen gaf de Belg in 2015 wel iets meer uit aan groenten en fruit. Concreet gaat het om een stijging van 6 procent voor fruit en van 4,3 procent voor groenten. Het aangekochte volume bleef wel ongeveer hetzelfde: Belgische gezinnen kochten in 2015 gemiddeld 39 kilogram verse groenten en 47 kilogram vers fruit. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content