Sojamelk, vegan kaas en notenboter vinden allemaal steeds vaker de weg naar de winkelschappen en de kassa's, maar daar kan binnenkort een einde aan komen. Nadat er in Duitsland een zaak werd aangespannen tegen het vegetarisch en veganistisch producerende bedrijf Tofu Town, vroeg de rechter aldaar advies aan het Europese hof.

Tofu Town, bij ons vooral bekend door het merk Demeter, maakte in haar productbenamingen wel telkens duidelijk dat het ging om plantaardige producten, maar dat is niet genoeg voor de Europese rechter. Die vreest voor 'verwarring bij de consument' en stelt nu dat benamingen als 'melk', 'boter' en 'kaas' enkel nog voor echte zuivelproducten toegelaten zijn.

Uitzonderingen

Bijzonder is dat dit enkel zou gelden voor zuivelproducten en niet voor vlees- of visvervangers. De sojaburger, kipstuckjes en quorngehakt hebben dus niets te vrezen. Daarbij geldt er ook een uitzondering voor producten als pindakaas, kokosmelk en cacaoboter. Daarvoor werd speciaal een lijst met uitzonderingen aangemaakt waar vooral producten die soja en tofu bevatten van geweerd werden.

De uitspraak brengt heel wat verwarring met zich mee, want als dit consequent doorgevoerd moet worden, betekent dat ook dat producten als bodymilk of bodybutter een andere naam zullen moeten krijgen.

Sojamelk, vegan kaas en notenboter vinden allemaal steeds vaker de weg naar de winkelschappen en de kassa's, maar daar kan binnenkort een einde aan komen. Nadat er in Duitsland een zaak werd aangespannen tegen het vegetarisch en veganistisch producerende bedrijf Tofu Town, vroeg de rechter aldaar advies aan het Europese hof. Tofu Town, bij ons vooral bekend door het merk Demeter, maakte in haar productbenamingen wel telkens duidelijk dat het ging om plantaardige producten, maar dat is niet genoeg voor de Europese rechter. Die vreest voor 'verwarring bij de consument' en stelt nu dat benamingen als 'melk', 'boter' en 'kaas' enkel nog voor echte zuivelproducten toegelaten zijn. Bijzonder is dat dit enkel zou gelden voor zuivelproducten en niet voor vlees- of visvervangers. De sojaburger, kipstuckjes en quorngehakt hebben dus niets te vrezen. Daarbij geldt er ook een uitzondering voor producten als pindakaas, kokosmelk en cacaoboter. Daarvoor werd speciaal een lijst met uitzonderingen aangemaakt waar vooral producten die soja en tofu bevatten van geweerd werden. De uitspraak brengt heel wat verwarring met zich mee, want als dit consequent doorgevoerd moet worden, betekent dat ook dat producten als bodymilk of bodybutter een andere naam zullen moeten krijgen.