Smaakuitbarsting: onze kenner proeft en vergelijkt vulkanische wijnen

© Getty Images

Onze drankexpert schenkt klare wijn en proeft van de nieuwe trends. Deze week: vulkanische wijnen.

Vulkanische wijnen zijn hot. Wijnkaarten zonder Etna Rosso zijn stilaan een uitzondering. De zwartgeblakerde gronden van Sicilië, Tenerife of Santorini zijn genoegzaam bekend als wijnwalhalla. Maar ook waar je het niet verwacht, vind je in Europa restanten van vuurspuwende tijden, gekristalliseerd in minerale wijn.

150 meter onder de grond in Waals-Brabant stoot je op porfier, een vulkanisch gesteente van miljoenen jaren oud. Je kent het beter als de kasseien van de Vlaamse wielerklassiekers. De relicten van onze vuurbergen liggen te diep voor de Belgische wijnbouw om ervan te profiteren.

Bij de vignerons in de Franse Auvergne is het anders. Hun wijnstokken wortelen letterlijk in tientallen slapende vulkanen. De Puy-de-Dôme is de bekendste. Het Centraal Massief heeft een jonger vulkanisch verleden en de aardkorst bulkt er zichtbaar van het zwarte of roodbruine basalt. Dat vind je ook in Soave naast het Italiaanse Gardameer, op de flanken van het Hongaarse Balatonmeer en in het Oostenrijkse Steiermark.

Basalt is simpelweg gestolde lava. De golfbrekers aan onze kust zijn ervan gemaakt. Als kiezels, gruis of stenen in een wijngaard kan basalt goed de warmte vasthouden. Dat helpt druiven in hun rijping. Het gesteente draineert overtollig vocht – goede wijn houdt niet van natte voeten – en het barst van de kalk en mineralen. Daar zijn wijnliefhebbers gek op.

Mineraliteit – zilte schelpen, rokerige aarde of potloodpunt in een wijn – wordt vaak gelinkt aan vulkanische terroirs. De wijnen van oude vuurbergen hebben ook iets meer zuren. Net wat veel wijndrinkers nu zoeken. Vulkanisch puin geeft vorm aan moderne elegantie en het pure karakter van de druif.

Minder bekende wijnstreken ruiken hun kans en herrijzen uit hun ooit zo vulkanische as. Het vurige verleden scoort goed op het etiket. Zelfs de immer koele Duitsers onderzoeken nu de bodem van hun wijnhellingen langs Moezel en Rijn, op zoek naar sporen van hetere tijden.

1. Basalte Rouge, Desprat Saint Verny, Auvergne, Frankrijk, 18 euro, ourdailybottle.com

Gamay is een prachtdruif en vuurt hier peper- en munttoetsen af. Fraîcheur en lichte houtrijping boven op rijp zwart fruit. Mooi bij gegrild lam.

2. Chicken Year, Villa Sandahl, Badacsony, Hongarije, 9,50 euro, odilon.be

Knappe oudere riesling (2016!) van op een vulkanische berg, onklopbare prijs. Mineraal met hoge zuren en gul geel fruit. Verlicht kruidig en vet Chinees eten.

3. Monte Carbonare, Suavia, Soave, Italië, 23 euro, vaneccelpoelwijnen.be

De bodem van de wijngaard is zwart als steenkool. De wijn van garganega, wit en puur. Exotisch sappig fruit, kruidige toetsen. Schenk bij pasta met schelpen.

4. Pinot Noir Reserve für H, Weingut Sturm, Mittelrhein, Duitsland, 37,50 euro, vinetiq.be

Deze pinot noir boort zich door lei­steen naar onderliggende vulkanische puimsteen. Bourgondische minerale allure in een Duits biologisch jasje.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content