Snoepen van Griekse mezze

Op zijn Grieks eten is voedsel delen, zo ook in restaurant Ouzerie (Elsene).

In de keuken van de eerste generatie Griekse eethuizen in ons land kookten mannen die als mijnwerkers naar België kwamen. Zij verkozen de warmte van het fornuis boven de vochtige en stoffige mijnschachten. Het waren geen grote koks. Te midden van sirtaki-gehop en het gekletter van op de grond kapotgesmeten borden kregen de geamuseerde Belgen een banaal repertoire voorgeschoteld. Fetasalade, moussaka en baklava werden weggespoeld met zure retsina.

Ouzerie was twintig jaar geleden het eerste restaurant met echte koks in de keuken. Zij presenteerden de gevarieerde en smakelijke authentieke Griekse keuken in de vorm van mezze (kleine gerechten).

Het volkse restaurant, dat in de markt werd gezet door de hoffelijke Svanias Stefanos, werd aanvankelijk slechts door Grieken bezocht. Stefanos Svanias opende in 2000 restaurant Strofilia (wijnpers) en verkocht Ouzerie aan Georgios Tsigkalidis, die als garçon in de eetzaal werkte. De ontvangst is er wat minder persoonlijk op geworden, maar de twee vrouwelijke koks en hun mannelijke collega en de kleine hapjes uit de streekkeuken bleven.

De spijskaart is opgesteld in het Frans, Nederlands en Grieks. De prijs van een mezze gaat van vijf tot tien euro. Wij kozen, op aanraden van de baas, een fles Kritikos (22 euro) en ontdekten een soepele droge rode, gemaakt op Kreta uit kotsifall- en mandilariadruiven. Wij lieten olijfolie regeren en snoepten van louvia, salade uit Cyprus, bereid van zwartoogbonen en snijbiet (6 euro), gefrituurde inktvisjes (8 euro), het malse wit van octopus, diepgevroren, gekookt in witte wijn en gegrild (10 euro), donker gebakken balletjes van courgette (7 euro), witte reuzenbonen met salie (7 euro), aubergine uit de oven (7 euro) en halvas-gebak in huis gemaakt uit griesmeel, noten en honing en geparfumeerd met kaneel en munt (5 euro). Wij betaalden 72 euro en gingen voldaan en tevreden naar huis.

Categorie: Grieks
Keuken: 7,5
Decor: 7
Comfort: 6
Bediening: 7
Prijs/kwaliteit: 7,5

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content