Restaurant Zoethout: Vlot en modern

© Michel Vaerewijck

Restaurant Zoethout, geleden in de bokkenrijdersgemeente Wellen (Haspengouw), serveert enkel menu’s.

Restaurant Zoethout ligt in de bokkenrijdersgemeente Wellen in de fruitstreek Haspengouw. De geklasseerde vierkantshoeve met vakwerk dateert uit 1796 en behoorde toe aan televisiekok Moke, die er restaurant Ter Poorte uitbaatte.

Moke verkocht de hoeve aan de 24-jarige Laurens Snykers en zijn vriendin Lien Buntinx, die wat ouder is. Met de hulp van de ouders en schoonouders werd Ter Poorte verbouwd tot Zoethout. Laurens Snykers werd culinair gevormd in restaurants als Auberge du Pêcheur, Vous lé Vous en Aan Tafel bij Luc Bellings. Lien Buntinx studeerde marketing- en handelswetenschappen en deed ervaring op als hotelverantwoordelijke events en catering.

Zoethout opende in september 2013. Er is geen spijskaart. Het maandmenu in vier, vijf of zes gangen kost 52, 62 en 72 euro (75, 90 en 105 euro met wijnen). Kroepoek van tomaat met crème van ansjovis, labbonen met ingezakt schuim van spek: wij zitten amper of het regent hapjes.

Wij kiezen het menu van 52 euro met een fles Cepa Gavilan, Crianza, Castilla Y Léon, als kenmerkende Ribera Del Duero 2010 (34 euro). Een paar grijze garnalen met sprietasperges en schuim van garnaal komen als derde hapje, te zoet ijs van rode ui, sprot en gedroogde carpaccio van tomaat is nummer vier. De hapjesparade wordt beëindigd met soesje van mimolette en crème van jalapeno. Het eerste echte gerecht bestaat uit gerookte paling, repen koolrabi en zeekraal: mooi en lekker, maar te weinig paling!

Vervolgens komen uit hun huisjes gepeuterde tapijtschelpen met granité van selder. Hoofdgerecht is in hooi gegaard speenvarken met mals, rosé vlees en met raapsteel en spitskool. Aardbeien, gemarineerde pompelmoes, ijs van bosaardbei en schuim van limoen vormen de frisse afsluiter. (PvD)

Praktisch
Restaurant Zoethout, Vloeiherkstraat 14, 3830 Wellen, 012 21 64 53. Zaterdagmiddag, maandag en dinsdag gesloten. Lunch: 28 en 33 euro, ontdekkingsmenu: 38 euro. Feestzaal met 130 plaatsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content