Les Flâneries Gourmandes: Inventieve gastronomie

In het Brussels restaurant Les Flâneries Gourmandes gaat de chef-kok voor een klassieke restaurantformule met een persoonlijke, inventieve en fijne seizoenkeuken.

in restraurant Les Flâneries Gourmandes, in Brussel, valt men van de ene surprise in de andere. Chef-kok en eigenaar Alex Malaise begon enkele jaren terug met een nieuw concept, met een snede brood als basis. In de namiddag serveerde hij dessertborden. Het concept had weinig succes en Alex moest het roer omgooien. Voor de ‘herstart’ koos hij voor een klassieke restaurantformule met een persoonlijke, inventieve en fijne seizoenkeuken.

Les Flâneries bevindt zich in een hoekhuis. De eetzaal is van bescheiden formaat. Maître d’hôtel Alexandre Moreau, die zijn strepen verdiende in de eetzaal van Plaza Athénée in Parijs, en zijn helpers zorgen voor een vlotte bediening op niveau. De wijnkaart is samengesteld per druivensoort en er zijn ook natuur- en biowijnen opgenomen.

Wij bestelden een Muscat Sec, Mas Las Cabes, Domaine Gardiés. Deze hongerscherpende witte uit de Côtes Catalanes, vol geuren en smaken, vonden wij terug op de wijnkaart voor 26 euro en dat was een meer dan eerlijke prijs. Er is geen spijskaart : wat er te eten valt, staat onleesbaar klein vermeld op twee leien borden. Gelukkig neemt het zaalpersoneel de tijd om de vier voor- en twee hoofdgerechten aan tafel in het Frans voor te stellen.

Onze keuze
Wij kregen een wachthapje van met room losgeklopte mozzarella met mousse van spinazie en fijne toast. Er waren twee voorgerechten. Gegrilde zeebarbeel kwam op een bedje van groene kool met ragout van venusschelpen en witte bonen met gestoofde tomaten (29 euro). Plakjes rauwe, in tandoorikruiden gemarineerde zeeduivel lagen op tabouleh met munt en wortel en waren vergezeld van tempura van jonge ui, guacamole en yoghurtvinaigrette (29 euro).

Het vlees van lang afgehangen, doorsmakende sneeuwhoen deed ons denken aan wilde eend en was gecombineerd met peer, gelei van rode wijn en specerijen, mousse van pompoen, gebakken polenta en een mooie saus met bittere chocolade en gember (36 euro). Kort gegrilde sint-jakobsnoten lagen in het bord met in sinaasappel-azijn gestoofd witloof en shiitakes (28 euro).

Afsluiten deden wij met in koffiekorst gegaarde vijg in consommé van peer en tonka met primitieve chocolade van Marcolini en koffie-ijs (13 euro), en ijsparfait van boleten, verrassend gecombineerd met balsamicomeringue, notenkaramel, primitieve chocolade en groene appel (13 euro).

Al wat wij proefden was origineel en smakelijk. (PvD)

Categorie: Inventieve, persoonlijke gastronomie
Keuken 8,5
Decor 7,5
Comfort 7,5
Service 7,5
Prijs/kwalitet geproefde menu 7

Restaurant Les Flâneries Gourmandes, Berckmansstraat 2, 1060 Brussel, 02 537 32 20.
Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten. Lunch 26 euro, middagmenu 4 gangen 52 euro, degustatiemenu 5 gangen 65 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content