‘Het wordt moeilijk voor restaurants’ (Angelo Rosseel, La Durée)

Angelo Rosseel, chef van het nieuwe tweesterrenrestaurant in Izegem, reageert op de oproep van sterrenchefs om restaurants leefbaarder te maken. ‘Loonkost, fiscaliteit en crisis is een groot probleem.’

Angelo Rosseel, chef van het gastronomische eethuis La Durée in Izegem, reageert nuchter en bescheiden op zijn tweede Michelinster. Hij heeft er naar eigen zeggen niet naar toe gewerkt. ‘Ik lig niet wakker van sterren of punten, eens je dat wel doet, ben je niet goed bezig,’ zegt hij.

‘Die tweede Michelinster is wel prettig. Het is wel zo dat er een extra druk bijkomt; wat je hebt moet je blijven verdedigen. Als chef ben je enorm afhankelijk van je personeel. Een wissel kan al problemen opleveren, maar ik ben zelf altijd in mijn zaak aanwezig.’

‘Het wordt moeilijk’

De topchef reageerde ook op de oproep van zijn collega’s Peter Goossens en Yves Mattagne om iets te doen aan de loonkost in de horeca. Volgens de twee topkoks dreigen er in ons land nog meer restaurants te verdwijnen door de hoge belasting op arbeid.

‘De loonkosten zijn zeker een groot probleem’, zegt Rosseel. Niet alleen de loonkost maar ook de strengere fiscaliteit en de crisis in het algemeen zorgen dat het voor restaurants steeds moeilijker wordt.

‘De strengere fiscaliteit maakt het voor bedrijven moeilijker om kosten in te brengen, wat merkbaar is in restaurantbezoeken. Ik denk dat er soms vergeten wordt dat net op restaurant zaken gedaan worden, die dan weer de economie ten goede komen. Overigens komt daar ook nog eens de crisis bij; al die facetten samen zorgen ervoor dat het moeilijk wordt.’ (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content