Het Palinghuis: Palingspecialiteiten bij de vleet

Het is een eeuw geleden dat Vina De Keyzer in het Veerhuis aan de Schelde voor het eerst paling bereidde. Vina had achttien kinderen, de jongste, Ludwina, nam het Palinghuis over. Zij bereidde paling zoals haar moeder, en zo deden haar dochter en kleindochter.

In de jaren vijftig beleefde het Palinghuis een gouden tijd. Vandaag is het de vierde generatie vrouwen die er palingspecialiteiten bereidt. De spijskaart staat er vol van: palingpastei (11 euro), palingsoep (3,50 euro), paling in lookboter met frambozenazijn (12 euro), gebakken paling met tartaar saus (25 euro), Indisch stoofpotje met paling in pittige curry (26 euro)….

Wij kregen een met smetteloos linnen gedekt tafeltje aan het raam in het chic en comfortabel ingerichte ‘aquarium’. Wij keken naar de Schelde en bestelden paling in ’t groen (24 euro). Rond ons zaten, zoals in de meeste palingrestaurants, vooral oudere burgers die de tijd nog hebben gekend dat paling goedkoop was.

Er kwam een royale portie perfect gegaarde paling, met mootjes die aan de dunne kant waren. Het vlees viel van de graat onder lichte druk van het mes. Het groen was mooi van kleur, aangenaam friszurig van smaak en wat glazig door het gebruik van dikmiddel. Bij de vis kwam een kom correcte frieten. Halverwege de maaltijd vroeg de ober of hij nog wat versgebakken frietjes mocht brengen. Alleen het bier (1,80 euro) viel tegen omdat het flesje slordig was uitgeschonken en niet genoeg was gekoeld.

Palinghuis, Oude Brugstraat 16, 9200 Schoonaarde. 052 423246. Woensdag- en donderdagavond en zaterdagmiddag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content