Ambiance troef in de Brusselse brasserie Royal

De Brusselse brasserie Royal is geënt op de klassieke brasserie, maar dan met hedendaagse clubaccenten. Hoe later op de avond, hoe heviger het er aan toe gaat. Zowel in de keuken als in de eetzaal.

De brasserieformule is nog niet versleten. De moeder van alle Belgische brasseries is Les Brasseries Georges, die naar Parijs voorbeeld in Ukkel werd geopend. Vandaag slaat Les Brasseries Georges alle records: dagen van 600 couverts zijn geen uitzondering en met 47 euro per persoon is ook het gemiddelde bedrag per kasticket hoger dan ooit. Royal is een andere brasserie uit de nieuwe lichting waar de kassa sinds de opening bijna twee jaar geleden dag in dag uit rinkelt.

Moderne touch
De plaats van gebeuren is de begane grond van een statig oud appartementsgebouw aan de Vlaamse Steenweg in Brussel. Het gelijkvloers stond twaalf jaar leeg. Royal kreeg vanaf de eerste dag massale belangstelling van een bont allegaartje van jonge en oude feestvierders. Brusselaars, Vlamingen, afgevaardigden van de Waalse jetset en zelfs gekroonde hoofden voelen zich er thuis.

De inrichting van Royal is geënt op de klassieke brasserie. De tafels zijn bekleed met roestvrij staal. Het geheel kreeg hedendaagse clubaccenten, zoals een rood uitgelichte bar en een zwart plafond met pastillevormige loungy lichtarmatuur. Hoe later, hoe meer er in de open keuken met pannen wordt gesmeten, hoe harder de muziek wordt gezet en hoe meer het uitgelaten publiek krijst.

Royal is een project met Emile Van Landuyts (Skievelat, Le Guignol) als ervaren hoofdaandeelhouder. Aan zijn zijde staat Serge D’Elias, die voor de ontvangst en animatie zorgt en die ook in Le Guignol terugkomt als vennoot. Ook Wouter Vermeulen van de vishandel de Noordzee zit mee in de zaak.

Onze keuze
Pierre Godaert is chef-kok. In Le Vignoble de Margot verwierf zijn keuken een ster. Daarna werd hij chef van Le Fourneau. De kaart is uitgebreid. In de namiddag is er een gereduceerde kaart. Wij proefden: ijskastkoude canneloni van pepers en ricotta (10 euro), risotto van malse inktvis (18 euro), fijne taart van groenten, pistou en tapenade (10 euro), gebraden haantje, opgediend met veel braadvet en vette frieten en geen groenten (16 euro) en mixed grill van schamele stukjes vis en een streep pesto (22 euro).

Als pleister op de wonde verschenen geflambeerde flensjes met sinaasappellikeur (8 euro). In Royal komt met vooral voor de sfeer. Bij mooi weer schuiven de ramen omhoog. Op het verwarmde terras is dan een buitenbar die oesters en wijn serveert. (PvD)

Kader: hedendaagse brasserie met clubsfeer

Onthaal en bediening: in caféstijl

Keuken: afgestofte terroirgerechten

Royal Brasserie Brussels, Vlaamsesteenweg 103, 1000 Brussel.

Tel. 02/217 85 00. Dagelijks open. Lunch: 25 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content