Voor 4:

200 g linzen

1 kg winterknolgroenten (knolselderie, peterseliewortel, aardpeer, pastinaak, raapjes, pompoen enz.)

4 grote sjalotten, in halve ringen

3 teentjes look, ongeschild en gekneusd

1/2 onbespoten citroen, in partjes

1 kl gedroogde Provençaalse kruiden (tijm, salie, oregano, basilicum enz.)

4 blaadjes laurier

150 ml olijfolie

200 g gemengde noten, grof gehakt

1 flinke scheut balsamicoazijn

2 handenvol (ca. 100 g) winterpostelein (of ander groen)

versgemalen peper en grof zeezout

Verwarm de oven voor op 180°C.

Bereidingswijze:

Kook de linzen gaar in ca. 30 minuten in een ruime hoeveelheid gezouten water.

Schil de knolgroenten. Snij in flinke blokjes (ca. 1 x 1 cm), rooster ze en doe met de sjalotringen, look en citroenpartjes in een grote ovenschaal of leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Strooi er de gedroogde kruiden over, voeg de laurierblaadjes toe en overgiet royaal met olijfolie. Kruid met een flinke snuif grof zeezout en versgemalen zwarte peper. Schep goed om zodat alles bedekt is met een laagje olijfolie.

Rooster de groenten gaar in ca. 25 minuten. Roer af en toe om zodat de groenten niet verbranden. Haal uit de oven. Strooi er de gehakte noten over en besprenkel met een flinke scheut balsamico. Rooster nog 10 minuten verder, tot de noten goudbruin kleuren en de balsamico karamelliseert.

Roer de geroosterde groenten door de linzen. Meng er de postelein (of ander groen) door.

Een recept uit 'De helden van het echte leven', het nieuwe boek van Alle Dagen Honger, het foodcollectief van Johanna Goyvaerts, Barbara Serulus en Mayken Craenen. (Uitgeverij Luster, 29,95 euro)

Voor 4: 200 g linzen 1 kg winterknolgroenten (knolselderie, peterseliewortel, aardpeer, pastinaak, raapjes, pompoen enz.) 4 grote sjalotten, in halve ringen 3 teentjes look, ongeschild en gekneusd 1/2 onbespoten citroen, in partjes 1 kl gedroogde Provençaalse kruiden (tijm, salie, oregano, basilicum enz.) 4 blaadjes laurier 150 ml olijfolie 200 g gemengde noten, grof gehakt 1 flinke scheut balsamicoazijn 2 handenvol (ca. 100 g) winterpostelein (of ander groen) versgemalen peper en grof zeezout Verwarm de oven voor op 180°C. Bereidingswijze:Kook de linzen gaar in ca. 30 minuten in een ruime hoeveelheid gezouten water. Schil de knolgroenten. Snij in flinke blokjes (ca. 1 x 1 cm), rooster ze en doe met de sjalotringen, look en citroenpartjes in een grote ovenschaal of leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Strooi er de gedroogde kruiden over, voeg de laurierblaadjes toe en overgiet royaal met olijfolie. Kruid met een flinke snuif grof zeezout en versgemalen zwarte peper. Schep goed om zodat alles bedekt is met een laagje olijfolie. Rooster de groenten gaar in ca. 25 minuten. Roer af en toe om zodat de groenten niet verbranden. Haal uit de oven. Strooi er de gehakte noten over en besprenkel met een flinke scheut balsamico. Rooster nog 10 minuten verder, tot de noten goudbruin kleuren en de balsamico karamelliseert. Roer de geroosterde groenten door de linzen. Meng er de postelein (of ander groen) door.