Wentelteefjes van speltbrood
Voor 2 broden van 600 g:
Voor 2 broden van 600 g:
1 kg speltbloem 80%
20 g zeezout
10 g gist
4 tot 5 cl water van 30°C
5 tot 6 dl water van 25°C
Voor de wentelteefjes (8 personen):
8 sneetjes brood van 2 cm dik
50 g boter
50 g lichtbruine suiker
Voor het dompelen:
1 dl melk
1 dl room
2 eigelen
2 hele eieren
1/2 geraspte vanillestok
40 g suiker
Maak het brood. Meng de gist met 4 tot 5 cl water van 30°C. Meng bloem en zout in de kom van een keukenrobot met kneedhaak. Doe de gist erbij. Voeg langzaam 5 à 6 dl water toe en kneed 3 tot 4 min. Het deeg moet lichtjes vochtig zijn maar mag niet kleven. Bedek de kom met een doek en laat rusten op 26 tot 28°C.
Kneed weer 15 sec. als het in volume verdubbeld is. Laat weer rijzen, kneed 15 sec. en verdeel het deeg over de vormen. Laat nogmaals rijzen en stop dan in een voorverwarmde oven van 215°C met een bakje water. Bak 40 tot 50 min., zet de oven op 200°C als de korst gevormd is.
Meng voor de wentelteefjes de ingrediënten voor de vloeistof en klop stevig om de vanillezaadjes goed te mengen. Doe in een grote schotel en dompel de sneden langs beide zijden goed onder. Laat 3 u. staan, keer geregeld om. Bak 3 min. aan elke kant in boter. Bestuif met bruine suiker en zet 1 min. in een schotel onder de grill.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier