Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week staat er een smakelijke chowder op het menu.
Je kan de amandelschelpen vervangen door andere schelpen of extra vis toevoegen om van de chowder een volwaardige maaltijdsoep te maken. Zeef de olie door een fijne puntzeef of gebruik een neteldoek. Zo’n neteldoek koop je bijvoorbeeld bij Dille & Kamille.
Voor 4 personen
700 g amandelschelpen
200 g chorizo
1 grote ui
2 teentjes knoflook
2 stengels bleekselderij
2 middelgrote aardappelen
1 blik maïs (300 g), uitgelekt
500 ml visbouillon
250 ml room, 250 ml melk
2 el bloem, 1 el boter
1 el olijfolie
Peper en zout
Knapperige crackers
Voor de dragonolie:
1 bosje verse dragon
100 ml olijfolie
1. Pel en snipper de ui en knoflook. Spoel de selder en snijd in fijne plakjes. Schil de aardappelen en snijd in kleine blokjes.
2. Doe de olijfolie en de verse dragon (houd een paar blaadjes apart voor garnering) in een blender of keukenmachine en mix tot een gladde olie. Zeef de olie en zet apart.
3. Spoel de schelpen grondig onder koud water om eventueel zand te verwijderen. Zet ze apart.
4. Verwijder het vel van de chorizo en snijd in kleine blokjes. Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de blokjes chorizo toe en bak ze tot ze krokant zijn. Haal de chorizo uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bewaar het vet in de pan.
5. Voeg de boter toe aan het chorizovet in de pan. Voeg de ui, knoflook en bleekselderij toe en stoof zachtjes tot ze glazig zijn. Strooi de bloem over de groenten en roer goed door. Laat de bloem een paar minuten meebakken om de roux te maken. Voeg geleidelijk de visbouillon toe terwijl je blijft roeren om klontjes te voorkomen. Voeg de aardappelblokjes toe en breng het geheel aan de kook. Laat sudderen tot de aardappelen gaar zijn, ongeveer 15 minuten.
6. Zodra de aardappelen gaar zijn, voeg je de melk, room en uitgelekte maïs toe. Breng de chowder aan de kook en laat zachtjes pruttelen. Voeg de schelpen toe en kook tot de schelpen opengaan. Kruid met peper en zout.
7. Schep de chowder in kommen en garneer met de krokante chorizo en een scheutje dragonolie. Garneer met fijngehakte dragon en serveer met crackers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier