Het is zover: het jaar is bijna rond voor de vegetariërs onder ons, want woensdag is het weer werelddag van het vegetarisme. En dat moet gevierd worden. Tien gezellige veggie gerechten voor een feestje zonder vlees.
Met 1 oktober komt World Veggie Day eraan, ineens ook de start van de maand van het vegetarisme. Dat vegetarisch eten zo z’n voordelen heeft voor milieu en gezondheid, daar is zelfs de Hoge Gezondheidsraad sinds kort uit. En bij gelegenheid zetten ook wij dat graag eens in de verf. ProVeg International (vroeger EVA vzw) berekende dat een maand zonder vlees al een ferme impact heeft op het klimaat en dierenlevens. Als je switcht van een gemiddeld Belgisch dieet naar plantaardig, bespaar je in 31 dagen tijd meer dan twee dierenlevens (geen kittens maar koeien) en 202 douches. Je stoot ook 129 kg minder CO₂ uit, het equivalent van 761 km autorijden (van Leuven naar Parijs en terug). Parijs is altijd een goed idee, laat je dus inspireren door deze tien veggie gerechten voor een maand of meer zonder vlees.
10 gerechten zonder vlees voor World Veggie Day
1. Vegetarische bladerdeegtaart met boschampignons en knolselderpuree.
Een herfstige boswandeling op het bord, deze knisperende, vegetarische bladerdeegtaart met boschampignons en knolselderpuree, en extra lekker dankzij de zilveruitjes.

2. Pompoencecina met kappertjes-limoenchutney
In deze pompoencecina brengt chef Anna Jones het beste van twee werelden samen: ‘Cecina is een Toscaans platbrood van kikkererwtenmeel. De chutney is geïnspireerd op de Mexicaanse Veracruz-saus, heerlijk om op te vegen met de cecina.’

3. Frisse risotto met pastis
Bij deze risotto met venkel voeg je de boter en kaas samen met de laatste pollepel bouillon toe aan de rijst, zo creëer je een extra smeuïge rijstschotel.

4. Vegetarische curry met tofoe en versgebakken naan
Deze smakelijke veggie groentecurry met zelfgebakken naanbrood maak je zo hot als je zelf wil. De massamancurry is sowieso al de zachtste versie. Voor een mildere smaak kun je de gochujang – een pikante, Koreaanse chilipasta – weglaten.

5. Auberginestoofpot met kikkererwten en groenekruidenlabneh
Wat zegt meer herfst dan een stoofpotje dat staat te pruttelen op het vuur. De labneh kun je makkelijk zelf maken door volle Griekse yoghurt een nacht in een neteldoek te laten uitlekken.

6. Papardelle met ragù van sticky sjalotten
Deze pappardelle met sticky sjalotten is een fijn én snel vegetarisch alternatief voor een pasta al ragù. De saus smaakt alsof er veel meer werk in zit dan het geval is. De overschot kun je bovendien een week in de koelkast bewaren, maak dus gerust te veel.

7. Gemengde salade met gefrituurde tortillarepen
Een salade hoeft niet saai te zijn, dat bewijst deze Mexicaanse ensalada. De kom vol frisse smaken wordt nog interessanter met de krokant gefrituurde tortillarepen. De dressing wil je altijd in huis hebben, maak dus zeker een à twee porties extra.

8. Tofuballetjes met gnocchi en muhammara-tomatensaus
Pimp je tofuballetjes met muhammara – de saus uit het Syrische Aleppo die de hele Arabische keuken wist te verleiden. Traditioneel gaan er gegrilde rode paprika’s, noten en granaatappelmelasse in. Wij doen er nog tomaten bij, voor de lekkerste muhammara-tomatensaus.

9. Salade met broccoli, spruitjes en beurre noisette
Tip van Australische kookboekenauteur Alice Zaslavsky, die dit gerecht bedacht: ‘Je kunt de salade verrijken met granen of peulvruchten – erwtjes, groene asperges en tuinbonen zijn allemaal welkome aanvullingen.’

10. Panzanella met croutons van polenta
Herfstdip? Een frisse – en bovendien glutenvrije – Italiaanse salade met zelfgemaakte croutons van polenta haalt de zon naar je keuken. Doe er nog wat geroosterde groenten bij en je feestmaal staat er.
