De bestorming van de Bastille is al een tijd geleden, maar bij onze zuiderburen nog steeds reden tot feesten. En wij doen gewoon mee. Haal de beste chef in je boven, oefen je huig-r en zet de bistrostoeltjes klaar: tien gerechten uit de klassieke Franse cuisine.
Vier 14/7 met deze Franse gerechten
1. Salade Niçoise
Zoals wel vaker met lokale gerechten is er geen vast recept voor deze Franse salade. Wel komen bepaalde ingrediënten steeds terug in de verschillende uitvoeringen: vis, boontjes en ei. Probeer al zeker eens deze versie.

2. Ratatouille
Ratatouille betekent in het Provençaals letterlijk ‘vaak omroeren’. Veel meer keukenkennis heb je niet nodig. Het gerecht staat of valt met de kwaliteit van je ingrediënten, maar daarvoor zit je nu in het juiste seizoen. Profiteer ervan!

3. Pissaladière
De Provençaalse pizza dankt z’n naam aan het laagje ‘pissalat’ – een mengsel van ansjovispuree en smaakmakers – dat erop gaat voor het bakken. Pissaladière wordt warm of koud gegeten en is dus ook perfect voor een picknick.

4. Quiche Florentine
Deze quiche is zo gemakkelijk, net wat je wil na een vermoeiende werkdag. Met kant-en-klaar bladerdeeg, eieren en verse spinazie maak je in geen tijd een ovenvers vegetarisch spinazietaartje.

5. Kip à la Normande
Een Franse klassieker uit het vaste repertoire gerechten van journalist Nathalie Le Blanc: “Misschien ligt het aan de roomsaus, misschien aan de geflambeerde calvados, maar ik word instant blij van dit recept”

6. Bouillabaisse
Sommige recepten ademen vrijheid, en worden nog beter met wat extra inspiratie en lef. Bouillabaisse is er zo een. Je kunt losgaan met tal van vissoorten en smaakmakers, of gewoon dit recept volgen als je toch niet zo zeker bent van jezelf.

7. Gâteau Breton
Deze droge, licht zoute cake is een Bretonse specialiteit. De boekweit geeft hem extra diepte, het zout verheft de smaak. Serveer hem bij voorkeur met een dot geklopte room en wat vers zomerfruit of zelfgemaakte confituur.

8. Coq au vin
Coq au vin moet hét Franse stoofpotje zijn. Er gaat uiteraard rode wijn in, spek en oorspronkelijk een haantje, maar je maakt de klassieker evengoed met kip. Serveer met amandelkroketjes of een doordeweekse aardappel.

9. Pâté Lorrain
Deze paté maken vraagt tijd en aandacht. Ook kun je je fantasie de vrije loop laten en de deegkorst – zoals het moet – nog wat mooie motiefjes geven. Een vakantieprojectje!

10. Boeuf bourguignon
Fair: ook dit recept vraagt wat van je tijd, vergelijkbaar met onze lokale tegenhanger stoofvlees. Maar het resultaat mag er zijn. Ideaal voor een druilerige zomerdag waarop je niets anders kan doen dan binnenblijven in de keuken.
