Terrine van savooikool, zoete aardappel en balkenbrij

Voor 1 terrine (6 à 8 personen):

Voor 1 terrine (6 à 8 personen):

1 savooikool

50 g boter

peper en zout

3 zoete aardappelen

3 plakken balkenbrij (soort bloedworst)

5 mm dik en even groot als de terrinevorm ganzenleverkrullen

Voor de saus:

2 dl appelsap

1 el griessuiker

1 koffielepel ciderazijn

1 koffielepel ketjap (zoete sojasaus)

Haal de buitenste bladen van de kool, snij de nerven uit en kook de bladeren gaar in lichtgezouten water. Beboter een rechthoekige terrinevorm en bekleed tot over de rand met de bladeren. Snij de rest van de kool fijn, verwijder de nerven, kook gaar en laat schrikken in ijswater. Smelt boter in een pan en doe er de kool bij. Kruid met peper en zout. Plet de gekookte aardappel, kruid met peper en zout en roer er wat boter onder. Vul de terrine: schik op de koolbladeren telkens een laag aardappelpuree, een plak balkenbrij en een laag kool tot de terrine gevuld is. Plooi er de koolbladeren over, dek af met beboterde aluminiumfolie en een deksel, en zet 40 minuten au bain-marie en een oven van 200°C. Laat afkoelen. Zet 24 uur met een gewicht bovenop in de ijskast. Saus: laat appelsap met suiker inkoken tot lichte siroop. Roer azijn en ketjap onder en laat afkoelen; Versier de borden met saus en schik er plakken terrine op.

*Werk af met een ganzenleverkrul (facultatief)

Recept: Luc Vandersteen – La Cabane

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content